ANKARA (AA) – FATİH GAZİOĞLU – HADO Milli Takımı oyuncusu Mücahit Ağbal "dijital yakan top" olarak bilinen e-spor branşına olan ilginin her geçen gün arttığını belirterek, "HADO'nun yaygınlaşması için biz sporcularda çalışıyoruz. Şu an 15 ilde pilot çalışma yapılıyor. Amacımız HADO'yu tüm ülkede yaymak." dedi.
Oyun ve teknoloji birleştirilerek tasarlanan artırılmış gerçeklik oyunu olan HADO sporu, son yıllarda ilgi gören bir branş arasında yer aldı. HADO, bir süre önce Türkiye E-Spor Federasyonuna bağlanarak resmi bir spor branşı olarak faaliyetlerine başladı.
HADO Milli Takımı'nın ilk oyuncu kadrosunda yer alan Mücahit Ağbal ve Yasin Yılmazer söz konusu branşa dair yürüttükleri çalışma ve hedeflerini AA muhabirine anlattı.
Mili sporcu Mücahit Ağbal, Türkiye'de genel adı e-spor olan dijital gerçeklik oyunlarına olan ilginin her geçen gün arttığını söyledi.
HADO'nun çocukken mahallelerde oynadıkları yakan top oyununa çok benzediğini aktaran Mücahit, bu sporla ilk kez üniversite tanıştığını belirtti.
Yaklaşık 3 senedir milli takım bünyesinde HADO oynadığını anlatan Mücahit, "Daha önce de spor yapıyordum, Amerikan futbolu oynuyordum. 2020 yılının sonunda İstanbul'da okuduğumuz üniversitesine HADO Türkiye temsilcileri gelmişti. Orada bize HADO'yu tanıttılar, takım seçmelerine katıldık. Yeteneğimizi görünce milli takım kampına davet ettiler. Kampta bir eğitim sürecinden geçtik. Ondan sonra milli takım bünyesinde ülkemizi temsil etmeye başladım." diye konuştu.
– "2021 yılında takım olarak Avrupa şampiyonu olduk"
Mücahit Ağbal, Türkiye'nin HADO branşında başarılı bir ülke olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"HADO Avrupa Şampiyonası, 2021 yılında ülkemizde düzenlendi. 2021 yılında takım olarak Avrupa şampiyonu olduk. 2022 yılında Fransa'da düzenlenen şampiyonada İngiltere ile final oynadık ve Avrupa ikincisi olduk. Ekim ayında Japonya'nın başkenti Tokyo'da düzenlenen Dünya Kupası’nda da beşinci olduk. Orada farklı bir atmosfer vardı. Çünkü Asya ülkelerinde bu oyun 2015 yılından beri oynanıyor. Bize ise ilk kez 2019'de geldi, milli takım düzeyinde ise 2020'den beri oynuyoruz. Onlar gerçekten müthiş bir ekosistem kurmuşlar. Orada olmamız, bunu yerinde tecrübe etmemiz faydalı oldu. Eksikliklerimiz gördük, kendimizi nasıl geliştireceğimizi öğrendik. Japonya'da elde ettiğimiz derece ve oradaki atmosfer bizi daha da hırslandırdı. Hem takım hem de bireysel hedefimiz artık dünya şampiyonu olmak. Umarım bunu da gerçekleştiririz."
– "HADO sayesinde teknoloji ve sporu bir arada yapıyorsunuz"
Milli sporcu Mücahit Ağbal, aynı anda hem teknoloji hem sporla arası iyi olanlarının HADO'da başarılı olduğunu söyledi.
HADO'nun bu açıdan çok keyifli bir branş olduğunu aktaran Mücahit, "HADO sayesinde teknoloji ve sporu bir arada yapıyorsunuz. Spor ve teknolojiyi seven, arası iyi olan herkese tavsiye ediyorum. Aktif olarak yapılan bir spor bu. HADO'nun yaygınlaşması için biz sporcularda çalışıyoruz. Şu an 15 ilde pilot çalışma yapılıyor. Amacımız HADO'yu tüm ülkede yaymak." diye konuştu.
– Yasin Yılmazer: "HADO oynarken zamanın değerini daha iyi kavradım"
Milli sporcu Yasin Yılmazer ise HADO sayesinde zaman kavramının önemini daha iyi anladığını söyledi.
HADO'ya 2020 yılında başladığını anlatan Yasin, "Aynı yılda milli takıma seçildim. HADO'yu çağımızın sporu olarak görüyorum. Gerçekten geleceği olan bir spor. 2021'de Türkiye'de düzenlenen Avrupa şampiyonasında namağlup birinci olduk. Bu ilk ve en büyük başarımızdı." diye konuştu.
HADO oynarken zamanın değerini daha iyi kavradığını aktaran Yasin, "Çünkü saniyelerin bile bu oyunda çok kıymeti var. Bir karşılaşma 80 saniye. Çok hata yapmaya şansınızda yok. Konsantrasyon, odak ve fiziki performans gerektiren bir spor. Hepsini bir arada yapabilmek aşırı keyifli hissettiriyor." ifadelerini kullandı.
Ailelere de ön yargılı olmamaları konusunda çağrıda bulunan Yasin, sözlerini şöyle tamamladı:
"E-spor deyince akla direkt bilgisayar oyunları geliyor. Ancak HADO sporu öyle değil. Aileler lütfen ön yargılı olmasın. Bu branş hareketli dijital bir oyun. Fiziksel performans gerektiren bir oyun. O açıdan sağlığa da faydalı. Bu sağlıklı bir tekno spor. HADO'nun Türkiye'de yayılması gerek. Bu sene okul ve üniversite sporlarına kabul edildik. Belirlenen illere gidip turnuvalar düzenliyor, bu oyunu anlatıp öğretmeye çalışıyoruz. Şu an 15 ilde pilot çalışma yapılıyor. Daha sonra 2024 Haziran'da İstanbul'da finaller yapılacak. Amacımız HADO'yu tüm ülkede yaymak."