Berlin’de 2019 yılında keşfedilen ve 51 bin yıldan daha eski olduğu tespit edilen bir geyik kemiğine ait parça, üzerindeki oyma çizgiler sebebiyle tarihteki ‘ilk sanat eseri’ olabilir.
Designtaxi.com internet sitesinin aktardığına göre, Alman araştırmacılardan oluşan bir ekip, ‘Nature Ecology&Evolution’ dergisinde yayımladıkları makalede bir mağarada üzerine eğik çizgiler işlenmiş bir geyik kemiği bulduklarını ve bunun Neandertaller tarafından üretilmiş ilk sanat eseri olabileceğini vurguladı.
Fotoğraf: Nature Ecology & Evolution
Kemik ilk olarak 2019 yılında, Berlin’in 240 km güneybatısında, West Harz’daki Unicorn Mağarası’nda keşfedilmişti. Kemiğin bir geyiğin toynağına ait olduğu saptandı. Yapılan testler, kemiğin 51 bin yıldan daha eski olabileceğini ortaya koydu.
Alman araştırma ekibi, bundan 40 bin yıl önce soyları tükenen ve ‘ilk insanlar’ olarak nitelendirilen Neandertallerin oyma yoluyla kemiğe işledikleri çizgilerle bir kompozisyon ortaya çıkardığını ve eserin onların hayal gücünü ifade ettiğini öne sürdü.
SANATIN DOĞUŞU BİR KEMİKLE BAŞLADI
Göttingen Üniversitesi’nde prehistorya arkeoloğu Thomas Terberger, National Geographic dergisine verdiği röportajda, eserin ‘kültür ile soyut düşüncenin başlangıcı ve sanatın doğuşu’ olarak değerlendirilebileceğini söyledi.
The Art Newspaper dergisinde yayımlanan makaleye göre, kemik küpe ya da kolye ucu gibi bir süs eşyasından çok başlı başına bir heykele benziyor.
Ekibin yayımladığı makalede kemiğin çıkıntılı iki köşesinin onun dik bir şekilde ayakta durmasını sağladığı ve bu yüzden bir sanat eseri için uygun olduğuna değinildi.
SEMBOLİK ANLAM BİLİNCİNE SAHİPLERDİ
Keşif, tarihte oldukça önemli bir yere sahip oldu çünkü bundan önce Neandertallerin sanat yapamadığına inanılıyordu.
Araştırmacılara göre bu kemikten sanat eserinin keşfi, ‘Neandertallerin yüksek olasılıkla sembolik anlam bilincine sahip olduğunu’ gösteriyor.
Araştırmacılar, büyük olasılıkla tarihin en eski sanat eserini ortaya çıkarmış olmanın yanı sıra Neandertaller ve onların estetiğe olan tutkuları hakkında yeni teorilere öncülük etmiş oldu.