Medical Point'ten servikal intraepitelyal lezyonların kadın sağlığına etkilerine ilişkin değerlendirme - Haber 1Haber 1

Medical Point'ten servikal intraepitelyal lezyonların kadın sağlığına etkilerine ilişkin değerlendirme

Medical Point'ten servikal intraepitelyal lezyonların kadın sağlığına etkilerine ilişkin değerlendirme

19 Aralık 2024 - 16:26

ABONE OL

İSTANBUL (AA) – Medical Point Gaziantep Hastanesi Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Mutlu Meydanlı, servikal intraepitelyal lezyonlarında (SIL) erken teşhis ve uygun tedavinin, servikal kanserini önleyebileceğini belirtti.

Hastaneden yapılan açıklamada göre, rahim ağzındaki hücrelerin anormal değişiklikleriyle karakterize olan SIL'ın erken dönemde tespit edilmesi, rahim ağzı kanserinin önlenmesinde kritik bir rol oynuyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Prof. Dr. Mehmet Mutlu Meydanlı, Human Papilloma Virüs'ün (HPV), servikal kanserin başlıca nedeni olarak kabul edildiğine ve düzenli tarama testleri yaptırmanın, erken aşamada anormal hücrelerin tespiti için son derece önemli olduğuna işaret etti.

Bu lezyonların, genellikle kendiliğinden iyileşebilen düşük dereceli "L-SIL" ve tedavi gerektiren yüksek dereceli "H-SIL" olarak sınıflandırıldığını kaydeden Meydanlı, "Erken dönemde yapılan pap smear ve HPV testleri ile bu lezyonların büyük bir kısmı tespit edilebilir. Tedavi edilmezlerse, bu lezyonlar zamanla servikal kanser riskini artırabilir." değerlendirmesinde bulundu.

SIL'ın gelişmesinde HPV enfeksiyonunun yanı sıra sigara kullanımı, bağışıklık sistemi zayıflığı ve çok sayıda cinsel partner gibi risk faktörlerinin de etkili olabildiğine değinen Meydanlı, bu lezyonların gelişimini önlemek için birincil koruma olarak 10-12 yaşları arasındaki kız çocuklarının aşılanması gerektiğini aktardı.

Meydanlı, bu lezyonların tedavisinde hücresel değişimlerin derecesine bağlı olarak farklı yöntemler uygulandığına değinerek, "L-SIL genellikle izlem altında bırakılırken, H-SIL cerrahi müdahale gerektirebilir. Bu müdahaleler arasında lazer tedavisi, kriyoterapi ve konizasyon gibi yöntemler yer alır. Erken teşhis ve uygun tedavi ile servikal kanserin önlenmesi mümkün." şeklinde görüş belirtti.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.