TBMM (AA) – DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Kartalkaya'daki otel yangınına ilişkin soruşturma hakkında "Ne olursa olsun, net ve adil bir şekilde vicdanları rahatlatacak bir karar ortaya konulmalıdır." dedi.
Gergerlioğlu Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, 6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş merkezli depremlerin üzerinden 2 yıl geçtiğini anımsattı.
Depreme hazırlık konusunda Türkiye'nin çok büyük eksiklikleri bulunduğunu belirten Gergerlioğlu, 17 Ağustos 1999 Marmara depremiyle 23 Ekim 2011'de meydana gelen Van depreminin ardından başlatılan soruşturmalarda zaman aşımına uğrayan çok sayıda dava dosyası bulunduğunu iddia etti. Gergerlioğlu, "Şeffaf ve adil soruşturmalar yürütülmelidir." ifadesini kullandı.
Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi'nde 78 kişinin hayatını kaybettiği otel yangınına ilişkin soruşturmanın sürdüğünü hatırlatan Gergerlioğlu, sorumluların makam ve mevkiine bakılmaksızın adalet önüne çıkarılmasını istedi. Gergerlioğlu, "Ne olursa olsun, net ve adil bir şekilde vicdanları rahatlatacak bir karar ortaya konulmalıdır." diye konuştu.
DEM Parti Mardin Milletvekili Beritan Güneş Altın, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenleri saygıyla andı. Depremin yarattığı travmanın halen devam ettiğini vurgulayan Altın, "çocukların en temel gereksinimlerinin dahi karşılanmadığını, pek çok yaşamsal hakkının ihlal edildiği bir dönemden geçildiğini" iddia etti.
"Yenidoğan çetesi" sanıklarından İlker Gönen'in Antalya'da tutuklu bulunduğu cezaevinde intihar ettiğini hatırlatan Altın, bu olayın aydınlatılmasını istedi.
DEM Parti Şırnak Milletvekili Nevroz Uysal Aslan, İçişleri Bakanlığınca Siirt belediyesine yapılan görevlendirmeyi eleştirdi.
Kahramanmaraş merkezli depremlerin üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen yaraların hala sarılamadığını ileri süren Aslan, "Deprem bölgesinde, barınma başta olmak üzere temizlik ve eğitim gibi temel ihtiyaçlara hala ulaşılamıyor." sözlerini sarf etti.
DEM Parti Muş Milletvekili Sümeyye Boz Çakı, Muş'ta eğitim ve sağlık hizmetlerinde sorunlar olduğunu söyledi. Eğitimin, Anayasa ile güvence altına alınan haklardan olduğunu anımsatan Çakı, ilin kırsal kesimlerinde taşımalı eğitim hizmetinin kesildiğini, bu olumsuz durumdan en çok kız çocuklarının etkilendiğini söyledi.
Muş'ta vatandaşların SGK prim borçları nedeniyle sağlık hizmetlerine erişemediğini ifade eden Çakı, ilde Merkezi Hekim Randevu Sistemine (MHRS) ulaşamayan vatandaşların, sabah erken saatlerde hastaneye gitmek zorunda kaldığını ve hastanelerdeki uzman doktor sayısının yetersiz olduğunu savundu.