– CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, “Çalışmalar güzel gidiyor. Ortak bir metin oluştu. Genel başkanlara sunacağız” dedi.
– İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem ise, ” Ortak ilkelerde aynı şeyleri düşünüyoruz” şeklinde konuştu…
Edinilen bilgiye göre bu toplantılarda ana ilkelerle ilgili yol haritası üzerinde mutabakat sağlanmış durumda. Toplantılarda, Cumhurbaşkanının tarafsız olması ve atama yetkisinin kısıtlanması, TBMM’nin güçlendirilmesi konusunda uzlaşıldı.
Parti yetkilileri, güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışmalarında mutabık kalınan noktaların ilk kez bu toplantıda kaleme alınacağını aktardı.
Erdem de çok verimli bir çalışma olduğunu, her salı Meclis’te toplanacaklarını aktardı. Büyük bir heves ve gayretle bu çalışmaları sürdüreceklerini dile getiren Erdem, “Ana başlıklarımızın ne olduğuna baktık. Ne kadar zaman dilimi içinde bitirebileceğimize ilişkin görüşmemiz oldu. Ortak ilkelerde aynı şeyleri düşünüyoruz. Bu ortak ilkelerin içindeki en önemli şeyleri bütün olarak hazırlayıp genel başkanlarımızın önüne sunacağız. Zannediyorum hepimiz, 6 parti de yaptığımız işten son derece memnunuz.” diye konuştu.
TOPLANTILAR HAFTADA BİR YAPILACAK
İYİ Parti Adalet ve Hukuk Politikaları Başkanı Bahadır Erdem toplantının bitiminde yaptığı açıklamada “Ana başlıklarımızın ne olduğuna baktık, ne kadar zaman dilimi içerisinde bitirebileceğimize ilişkin görüşmemiz oldu. Çok iyi gidiyor. Ortak ilkelerde aynı şeyleri düşünüyoruz. Bu ortak ilkelerin içinde en önemli şeyleri, bütün olarak hazırlayıp genel başkanlarımıza sunacağız. 6 parti de yaptığımız işten son derece memnununuz” dedi.
“Toplantıların yeni katılımlarla genişleme olasılığı var mı” sorusuna Erdem, “Hayır. Bunu genel başkanlarımızın talimatlarıyla 6 partinin hukuktan sorumlu genel başkan yardımcısı, başkanları olarak sürdürüyoruz. Yanımıza sadece bir yardımcımızı işleri biraz daha kolaylaşsın diye alacağız” yanıtı verdi.
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu ise şöyle konuştu:
“Güçlendirilmiş parlamenter sistem başlığı altında, gerçekten Türkiye’nin hukuk devletin demokrasiye dönmesi, bu başlık altında anayasanın değişmesi; Meclis İçtüzüğü’nün değiştirilmesi, Siyasi Partiler Kanunu’nun değiştirilmesi… Siyasi partilerin zaten bu konularda önerileri var. Mutabakat olasılıklarının çok yüksek olduğunu tespit ettik. Burada bu meseleleri tekrar masaya yatıracağız. Başta Anayasa olmak üzere, Meclis İçtüzüğü ve Siyasi Partiler Kanunu olmak üzere, Seçim Kanunu olmak üzere, belki Siyasi Etik Kanunu da görüşülebilir. Bütün atacağımız adımlar, altı partinin birlikte karar verebileceği, mutabakat içerisinde belirleyebileceği hususlar olacak.”
Parti yetkilileri, her toplantının ardından genel başkanlarını bilgilendiriyor ve sonraki süreç planlanıyor.
6 partinin temsilcisinin katıldığı toplantılar haftada bir olarak yapılmaya devam edecek.