-Renault eski Genel Müdürü ve Turcomoney yazarı, bugün köşesinde çok ilginç bir yazı kaleme aldı. Aybar, Türkiye’nin yerli otomobil firması TOGG yöneticilerine çağrıda bulundu…
-Aybar, ” Tesla Y modeli, TOGG otomobilinin bulunduğu segment için çok çetin yeni bir rakip olacak. Üstelik AB üretimi olduğu için ülkemize gümrük vergisiz ithal edilebilecek! Onun için diyorum ki; TOGG yönetimi ile Tesla yönetimi neden bir arada bir proje üretmesin? Gelecek yıl bitecek Gemlik TOGG fabrikası büyük bir potansiyel! TOGG otomobilinin AB pazarında pazarlama zorluklarını, marka tutundurma güçlüklerini, çetin rekabeti düşündükçe Tesla ile işbirliği üzerinden ciddi bir üretim hacmi ve para kazanma imkanı neden olmasın?” diye yazdı...
İşte Albar’ın Turcomoney’deki yazısı…
Merhabalar,
Geçen yazılarımda sık sık söz etmiştim. Dünyanın en büyük ve en değerli elektrik motorlu taşıt üreticisi Tesla, Avrupa pazarına ilk açılımı olan Berlin’deki fabrikasının kurulumunu tamamladı. Avrupa üretimi ilk Tesla otomobilinin banttan inmesini Kasım ayı içinde bekliyoruz.
Fabrikanın inşaatına 2 yıl önce, 2019 yılının ikinci yarısında başlanmıştı. Bu amaçla Elon Musk 5 milyar € yatırım bütçesi oluşturduklarını söylemişti. Bu ay başı itibariyle fabrika inşaatı tamamlandı. Ancak, henüz Alman makamları işletme izni vermiş değil. Ayrıca, gelen haberlere göre yerel muhalefet güçlü şekilde sürüyor.
İşletme izni alındığında Gigafactory adıyla anılan bu fabrika, yıllık 50 Gwh kapsiteli batarya hücresi üretimini başlatacak kabiliyete sahip durumda. Elon Musk, 2022 yılı bitmeden bu kapasiteye ulaşabileceklerine inanıyor.
TESLA MODEY Y CROSSOVER ÜRETİMİ AVRUPA’DA DA MÜŞTERİLERLE BULUŞUYOR
Fabrikada aynı zamanda uzun zamandır beklenen Tesla Model Y Crossover üretimi de başlayacak. Model Y ‘nin İngiltere pazarında önümüzdeki 2022 yılında satışı bekleniyor. Böylece, ABD pazarından 2 yıl kadar sonra Avrupa’da da bu taşıt müşterileriyle buluşmuş oluyor.
Elon MUSK, Model Y satışlarının Avrupa pazarında beklenen satış hacmine ulaşmasının işin zorlu tarafı olduğunu söylüyor. Beklenti, haftada 5 bin ila 10 bin adet arası ortalama üretim hacmine ulaşabilmek. Fabrikada ayrıca yeni Tesla hafif kamyon üretiminin de planlandığını belirtelim.
TESLA, İLK FABRİKAYI BERLİN’DE KURDU
Berlin Brandenburg bölgesinde kurulan Avrupa’daki bu ilk Tesla fabrikasının daha önceleri İngiltere’de kurulması planlanıyorken Almanya’nın bu avantajı yakalaması bana göre büyük başarı. 12,000 yeni ve yetenekli işgücü istihdamı ise Avrupa için diğer bir avantaj olacak mutlaka.
Tesla‘nın AB içinde fabrika kurmasının ardından İngiltere yeni batarya hücresi üretim tesisleri kurmak için çalışıyor. Bunlardan en önemlisi Britishvolt tesisi. Tesis şimdiden Cobalt temini için bağlantı sağlamış durumda. https://www.autocar.co.uk/car-news/electric-cars/
ALMANYA’DAN TESLA’YA 1 MİLYAR AVROLUK VERGİ AVANTAJI
Bu konuda son olarak her türlü yerel muhalefete rağmen Tesla‘nın Almanya’da 1 milyar € vergi avantajı sağladığını belirtelim. 2018 yılından bu yana yaptığım çeşitli temaslarımda,
Tesla‘nın AB pazarı için ülkemizde üretim tesisi kurması hayalimi bir çok kez sanayimizin önemli isimleriyle paylaşmıştım. Bu hayalimden hiç vazgeçmiyorum.
Hatta şimdi daha da ileriye gidiyorum. Zira Tesla Y modeli, TOGG otomobilinin bulunduğu segment için çok çetin yeni bir rakip daha olacak. Üstelik AB üretimi olduğu için ülkemize gümrük vergisiz ithal edilebilecek! Onun için diyorum ki; TOGG yönetimi ile Tesla yönetimi neden bir arada bir proje üretmesin? Avrupa Yeşil Mutabakatı, 2035 yılından itibaren fosil yakıt tüketen taşıt satışlarını yılda 17 milyon adetlik AB pazarında yasaklayacağına göre Tesla‘ya bu tek fabrika yetmeyecek. İşte gelecek yıl bitecek Gemlik TOGG fabrikası büyük bir potansiyel! TOGG otomobilinin AB pazarında pazarlama zorluklarını, marka tutundurma güçlüklerini, çetin rekabeti düşündükçe Tesla ile işbirliği üzerinden ciddi bir üretim hacmi ve para kazanma imkanı neden olmasın?
Umarım bu fikir TOGG yönetimi tarafından göz ardı edilmez.
İbrahim Aybar
Renault Eski Genel Müdürü
aybar@turcomoney.com