Prof. Dr. Bener Karakartal’dan çarpıcı analiz…
Türkiye’de muhalefete iktidarın yolunu beş hata tıkıyor. Bunların tümü de muhalefetin kendisinden kaynaklanıyor. Şaşırtıcı olan nokta bu beş hatanın hem CHP’de hem MHP’de hem de BDP’de bulunması.
1.CHP’DE , MHP’DE, BDP’DE KENDİ GEÇMİŞLERİNE AŞIRI TUTSAK
AK Parti’ye iktidarı kendi geleneksel çizgisini eleştirmesi sağladı. AK Parti kendisini yeniledi. Çağın sorunlarına cevap arayışı onu iktidar partisi yaptı.
CHP bunu başaramıyor. 1920’lerin, 30’ların,40’ların ideolojik anlayışından kendisini kurtaramıyor. Ayrıca parti içi franksiyonların her biri bu on yıllardan farklı bir tanesine takılıyor. 2013 yılını CHP yakalamaktan çok uzakta.
MHP ise milliyetçilik çizgisinden taviz vermiyor. Ama bu milliyetçilik de biraz küf kokuyor. 21.yüzyılın milliyetçiliğinin içeriği konusunda MHP kurmaylarının kafa yorması gerek.
BDP’nin artık çözüm sürecine kendisinin alışması gerek. Silahlı mücadele dönemi kapandıysa sivil bir siyasi parti olmasını öğrenmesi gerek. Bir öyle bir böyle olmaz. Geçmişe tutsak olmak partiye inandırıcılığını kaybettiriyor.
2.MUHALEFET PARTİLERİ FAZLASIYLA KENDİ SEÇMENLERİNE TUTSAK
İktidarın yolu seçim sandıklarından geçer. Siyasi partiler tanım olarak iktidara gelmek için kurulmuş örgütlerdir. Bunun için en geniş seçmen halkalarına hitap etmek, onların desteğini aramak mecburiyetindedirler.
Oysa Türkiye’de muhalefet partileri sadece kendi seçmenlerine hitap etmeyi yeterli görüyorlar. CHP son aylarda kendisine yüz vermeyen “gezicilere” yönünü çevirdi. Bu durum ona iktidar yolunu açar mı?
MHP’de sanki kendi seçmenlerinin dışına taşmak istemiyormuş görüntüsü veriyor. Bahçeli konuşurken ne kadar MHP’nin geleneksel taraftarlarının dışına hitap ediyor?
BDP’nin son zamanlardaki bazı konuşmaları istisna kabul edilirse genelde onun da kendi taraftarlarının sınırları içinde kalmak istediği anlaşılıyor.
3.MUHALEFET PARTİLERİ BAŞBAKAN RECEP TAYYİP ERDOĞAN’IN ÇEKİM GÜCÜNDEN KENDİLERİNİ KURTARAMIYOR.
Güneşin etrafında dönen gezegenler misali muhalefet partileri konuşmalarını tamamen Başbakan Erdoğan’a endekslemiş vaziyetteler. Erdoğan gündemi belirliyor. Muhalefet liderleri Erdoğan’a cevap yetiştirmeye çalışıyor. Muhalefet partilerinin geniş seçmen kitlelerine dönük özerk ve orijinal vizyonlarının olmadığı görülüyor.
4. NÜFUSU SEKSEN MİLYONA KOŞAN TÜRKİYE’DE LOKOMOTİF MEGA PROJELER
Mega projeleri Başbakan Erdoğan ve özellikle onun İstanbul Belediyesinden beraberinde getirdiği mühendis arkadaşları tekellerine almış durumda.
CHP Atatürk Türkiye’sinin icraatlarını övüyor. Ama 21.yüzyılın mega projelerine “hayır, hayır, hayır” diyerek şaşkınlık uyandırıyor.
MHP’nin çok değerli kadroları da mega projelere mesafeli duruyor.
BDP de ise bu konuda tam bir kararsızlık var: BDP Şark tipi, Orta Doğu tipi bir İrlanda veya Belçika modeli peşinden mi koşuyor? yoksa her kökenden vatandaşı bağrında barındıran bir büyük ve zengin Türkiye’yi mi hayal ediyor? “Küçük olsun benim olsun mu” yoksa bir büyük kardeşlik projesinde beraber olmak mı? Eğer böyleyse Diyarbakır’lı siyasetçilerin Diyarbakırlı seçmenlerin milyonları bulduğu batı Türkiye’deki mega projelere sahip çıkmaları gerekmez mi? Kanal İstanbul, Çanakkale köprüsü çok önemli diye ortaya çıksalar bundan önce kendi partileri kazanç sağlamazlar mı?
5. MUHALEFET PARTİLERİ YUKARIDAKİ SEBEPLERDEN DOLAYI ANAKRONİK KALDIKLARI İÇİN MEYDAN ERDOĞAN’A KALIYOR.
Başbakan Erdoğan belediye dönemini de hesaba katarsak 20 yıldır iktidarda. Yorgun olması gerekir. Ama Türkiye’deki siyasi tablo bunun tam tersini gösteriyor. Muhalefet partileri vizyon tembeli. Erdoğan ise koşuyor.
PROF.DR. BENER KARAKARTAL