Bangladeş… Yaklaşık 150 bin kilometrelik büyüklüğü ve 165 milyonluk nüfusu ile İslam dünyasının en kalabalık, fakat en yoksul ülkelerinden biri… Ülke, kaynakları yetersiz olduğu için yatırım yapamıyor, gelişemiyor, kalkınamıyor…
Bangladeş, makul talihini kırmak, gelişmek, kalkınmak istiyor… Bunun için yabancı yatırımcıları çekmeyi, “yatırım, üretim ve istihdam” sorununu çözmeyi hedefliyor…
Bangladeş’in bu noktada en çok beklenti içinde olduğu ülke, Türkiye… Yazı İşleri Müdürü’müz Hayreddin Turan’ın sorularını yanıtlayan Bangladeş Dışişleri Bakanı Abu Kalam Abdul Momen yabancı yatırımcılar için sunulan yatırım imkanlarını ve teşvikleri anlattı ve Turcomoney kanalıyla özellikle Türk yatırımcılara çağrı yaptı: Yeter ki yatırım yapın, size özel teşviklerimiz var.
Bakan Momen’in yatırımcıları yakından ilgilendiren açıklamalarını okumanızda fayda var…
TÜRK AŞISI TURKOVAC GELİYOR
Koronavirüs, son 100 yıldaki en büyük felaketlerden biri olarak tarihe geçti. Şu anada kadar 4.5 milyonun üzerinde insan hayatını kaybetti. Örneğin ABD’de 700 binin üzerinde, Brezilya’da 600 bin, Hindistan’da 450 bin, Rusya’da 210 bine yakın, İngiltere’de ise 140 bine yakın insan can verdi. Türkiye’de hayatını kaybeden insanlarımızın sayısı ise 65 bini geçti.
İşte dünyanın başına bela koronavirüs salgınını durdurmak hiç olmazsa azaltmak için Almanya, ABD, İngiltere, Çin ve Rusya başta olmak üzere birçok ülke, aşıyı bulma ve üretme yarışına girdi. Bu aşılar sayesinde vaka sayısı ve ölenlerin sayısı azalmaya başladı.
İşte bu gerçekten hareketle Türkiye de aşı üretmeyi başaran ülkeler arasında yerini aldı. Uzun bir süredir çalışmaları yapılan Turkovac aşısı, yakın bir gelecekte başta Türkiye olmak üzere tüm insanlığa şifa olmak için kullanılmaya başlanacak. Nitekim Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Yerli aşımız Turkovac, acil kullanıma başvuracak aşamaya geldi. Turkovac aşılarımız, ikinci bir tesiste daha seri üretilecek altyapıya ulaştı. Onay alması halinde Ekim ayı içinde seri üretime geçeceğiz” dedi.
İnşallah yerli aşımız en kısa zamanda tüm insanlığa şifa olacak noktaya gelir. Detaylı olarak ele aldığımız bu önemli dosyası okumanızı öneriyorum…
OTOMOTİVDE BÜYÜK DÖNÜŞÜM SÜRECİ
Fosil yakıtla çalışan araçların dönemi bitiyor, elektrikli araçların devri başlıyor. Nitekim AB üyesi 27 ülkede 2035’ten itibaren fosil yakıtlı taşıt satışları yasaklanıyor. İngiltere bu yasaklamayı 2030’da başlatıyor. Türkiye için önemli nokta şu: AB ülkeleri tarafından ithal edilen her 4 motorlu taşıttan birisi bizde üretiliyor. ABD’de ise Joe Biden yönetimi, 2030 yılına kadar elektrik motorlu yeni taşıt satışlarının payını % 50 ye çıkarma sözü verdi. Renault Mais Eski Genel Müdürü, Vesiile Yönetim Kurulu Başkanı ve Turcomoney yazarı M. İbrahim Aybar, otomotiv sektöründe yaşanan büyük dönüşümü Turcomoney okurları için analiz etti…
TÜRKİYE VE DÜNYA EKONOMİSİNDE NELER OLUYOR?
Ekonomi, hayatımızın odak noktasında yer alıyor. Döviz kurlarındaki en küçük bir hareket, hükümetlerden dev holdinglere, ücret ve maaşla çalışanlardan ev kadınlarına herkesi çok yakından ilgilendiriyor. Turcomoney’nin her biri kendi alanında duayen olan yazarları, Türkiye ve dünya ekonomisindeki gelişmeleri sizin için analiz etti, “yol haritası”nı çizdi… Yönünüzü bulmak istiyorsanız bu önemli analizleri okuyun derim
Bu düşüncelerle siz değerli okurlarımıza sağlıklı, mutlu, bol kazançlı bir ay diliyorum…
Bütün bu önemli söyleşileri ve dosyaları Turcomoney Ekim sayısında… Turcomoney’i;
Dünyanın en büyük dijital yayın platformu, PressReader’da…
https://www.pressreader.com/turkey/turcomoney/20211001/details
Dünyanın bir başka büyük dijital yayın platformu Magzter’de…
https://www.magzter.com/tr/TR/TURCOMONEY/Turcomoney/Business/
Türkiye’nin en büyük dijital yayın platformu Turkcell Dergilik’te
https://open.dergilik.com.tr/magazineDetail/65411
Türk Telekom E-Dergi’de okuyabilirsiniz…
Keyifli okumalar…
Saygı ve sevgilerimle…