2011’de hangi faktörlere nasıl bakılmalı? - Haber 1Haber 1

2011’de hangi faktörlere nasıl bakılmalı?

03 Ocak 2011 - 10:47

ABONE OL

Son üç seansa bakacak olursak 1,3080’den 1,34’e kadar yükselen parite bugüne gerileyerek başladı. Bu gerilemenin nedeni hem Yuan’ın da değer kazanmış olması hem de kısa vadede kar satışlarının gelmesinden kaynaklanıyor. Bu sene içinde yatırımcı olarak görmemiz gereken unsurlar ABD’nin bütçe açıkları, ABD’nin vergi indirimleri ve buna bağlı olarak ABD’de faizlerin olası yükselişidir. Her zaman olduğu gibi Çin’in büyümesinde olası bir yavaşlama ve bu ülkede olabilecek faiz artırımlarının Çin ekonomisini yavaşlatacağından zayıf Yuan’a da fazla gerek kalmayacak olması Dolar’ı yükseltecek bir faktör olarak karşımıza çıkacak. Diğer yandan Çin’de oluşacak talep seviyesinin emtia fiyatları ne kadar etkilediği de çok önemli. Yükselen emtialar enflasyonu tetiklerken faiz artırımlarının küresel bazda devam edebileceğinin işareti olur ve faiz artırmaktan uzak kalan ülkelerin para birimleri bu durumdan oldukça olumsuz etkilenir. Örneğin eskiden emtia fiyatlarındaki yükseliş Dolar’ı düşüren bir nedendi. Bu durum yine geçerliliğini koruyacak ama ABD, Avrupa’dan faiz artırmaya daha meyilli olacağından bu yıl emtia fiyatları Dolar’ın düşmesine neden olabilecek kadar önemli bir faktör sayılmayabilir. Hatta aksine bir noktada eğer faiz artırımları gerektirecek kadar enflasyon tetiklenirse ABD faiz artıracağından yükselen emtialar Dolar’a yarayabilir. Zira son zamanlarda onca bütçe açığına rağmen yapılan vergi indirimleri aslında faiz artışına hazırlıktan kaynaklanıyor. Bunu çok iyi algılamanız gerekiyor. Vergi indirimleri faiz artırmaya bir hazırlıktır. Bu nedenle 2011’de Dolar yükselişe devam ederken, aralardaki yükselişlerinde parite satılır.

Günlük Strateji: 1,3170’in altı geçilmediği sürece, 1,3280 hedefiyle 1,3190’dan çok ölçülü miktarda alım yapmak üzere beklenilebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı

Sterlin 2011’de Yatay Bant İçinde Kalabilir

Hisse senedi piyasalarının yükselmeye devam etmesi genelde Sterlin olumlu bir durumdur. Son zamanlarda hisse senetlerinin oldukça ısrarlı şekilde yükselmeye devam etmesi faiz artırımlarına en yakın Sterlin cephesinde değer artırıcı bir durum. Bu nedenle bu hafta içinde ve aynı zamanda yıl için de hisse senedi piyasalarını Sterlin’le ilişkilendirmekten kaçınmayın. İngiltere Merkez Bankası yaptığı son faiz toplantılarında enflasyondan çekindiğini göstermekten kaçınmadı. Bu sene yükselen mal fiyatlarının ve aşırı para arzının yaratacağı enflasyon baskıları Sterlin faizlerinin Dolar faizlerinden de erken artmaya başlamasına neden olabilir. Bu nedenle Dolar’ın düşüşleri Sterlin’e daha çok yarar. Sterlinin yükselişiyse sadece İngiltere Merkez Bankası’nın olası faiz artırımlarıyla olacağından buna bağlı olarak yükselişi kolay olmaz. Genel olarak Dolar’ın yükseleceği bir olacağını düşündüğümden Sterlin’in yükselişleri duracaktır ama Sterlin / Dolar paritesi genel olarak yatak bir dalgalanma sürecinde kalacağını düşünüyorum. Tabi bu durum geçen zaman içinde yeniden değerlendirilebilir ama şimdiki görüntü Sterlin’in 2011’de nispeten yatay dalgalanma bandı içinde seyredeceğidir ama sonuç olarak yılı çok hafif düşmüş olarak kapatır.

Günlük Strateji: 1,5420’nin altı kırılmadığı sürece 1,5520 hedefiyle 1,5460’tan çok ölçülü alım yapmak için beklenilebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı

Dolar / Yen’in Yükselmesi Lazım

2010 yılının son gününe kadar Japon menşeli şirketler Yen almaya devam etmese de son bir hafta içinde yapılan Yen alımlarının parite üzerinde yarattığı satış baskısını ve momentum yılın son gününe kadar Dolar / Yen paritesinin düşmesine neden oldu. Bu durum olması gerekenden çok fazla uzun zaman ve hareket çok büyük oldu. Birbiri ardına on seanstan beri düşen Dolar / Yen paritesinin bu hafta içinde toparlanması gerekiyor. Zira ne Yen faizlerinde bir yükseliş var ne de Dolar faizlerinde daha önceki haftalara göre düşüş var. Hisse senedi piyasaları da yükselme eğilimindeyken Dolar / Yen paritesinin yükselmeye başlaması lazım. Bu sene içinde Dolar faizlerinde görülebilecek yükselişler Japonya Merkez Bankası’nın politikalarına paralel bir durumu yansıtıyor. JMB, zayıf Yen politikasını da bu sene sürmek isteyeceğinden genel itibarıyla Dolar’daki yükselişlere de bağlı olarak Dolar / Yen yükselen bir trend izleyebilir ve hatta 96’ya kadar ve belki de 100’ün de üstüne kadar tırmanabilir.

Günlük Strateji: 80,80’in altı kırılmadığı sürece, 82,30 hedefiyle 80,90’dan ölçülü miktarda alım yapmak üzere beklenilebilir.

Günlük Beklenti:Yukarı

Haftalık Beklenti: Yukarı

Uzun Vade: Yukarı

2011’de Altından Ne Beklemeli?

Altın fiyatları 2010 yılını daha önceki yükseldiği rekor seviyeler olan 1430’lu seviyelere yakın bir yerde kapattı. Bunun anlamı 2011’de de altının yükselmek için çabalayacağı bir yıl olacağını gösteriyor ama tabi bu sene altın bu çabaları isteğine uyacak mı uymayacak mı bunu zaman gösterecek. Teknik olarak bakıldığında her sene bir önceki senenin üzerini görmüş olmasından dolayı yüzdesel bazda düşündüğümüzde altının 1430’u kırması durumunda 1460, 1530 ve 1630’u görebileceğini söylemek mümkün. Eğer faiz artışları gecikir ve mal fiyatları yükselmeye devam ederse, özellikle de Dolar’ın farklı nedenlerden dolayı düştüğü dönemlerde altın yükseliş atakları yapabilir. Ve eğer bu yükselişler kritik dirençleri kıracak olursa bu sene altın bir ara daha da yükselmek isteyecektir. Ancak ben bu yıl altının düşmüş olarak yılı kapatacağını düşünüyorum. Yükselecek faizler, artan risk iştahına bağlı olarak hisselerin altın bazında çok ucuz denecek kadar düşmüş olması Dolar’da beklediğim yükseliş altının düşmesine neden olması için yeterli. Eğer grafikte gösterdiğim gibi altının yıllık bazlı hareketine bakacak olursanız son 9 seneden beri bir kere bile düşüş yüzü görmeyen altının hızlanan bir momentumla yükseldiğini göreceksiniz. Bu durumun sürekliliği için faizlerin düşük olması, Çin’in aşırı büyümesi, emtia fiyatlarının daha da yükselmesi, Dolar’ın gerilemesi, hisse senedi piyasalarının çok sert düşüşlere maruz kalması beklenir. Bu söylediğim faktörlerin en azından yarısı altın olumsuz hareket etmiş olsa ki bunlardan en önemlisi faizlerdir, altının yükselişi bu sene durabilir.

Günlük Strateji: 1428’in üzeri kırılmadığı sürece, 1416 hedefiyle 1425’ten ölçülü miktarda açığa satmak üzere beklenilebilir.

Not: Yönetilmeksizin sadece alım yaparak yönetilen altın fonlarından uzak durun.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Aşağı

Petrolde Geniş Dalgalanmalar Göreceğiz

Petrol fiyatları artan hisse senetlerinin hareketini yansıtarak yükselmeye devam ediyor. Belli ki bu durum yıl içinde petrolün 112 Dolar’a kadar tırmanacağının bir göstergesi çünkü petrolün ardındaki talep çok yüksek ve ısrarlı. Hisselerdeki yükseliş, piyasadaki dönen para miktarın aşırı derecede olmasından dolayı 2011 yılı içinde de kaçınılmaz şekilde devam edeceğini düşünüyorsak, o zaman petrol fiyatlarının da yaşanacak yükselişlerle yükselmesi mümkün. Burada petrolün yükselişine engel olabilecek üç ana faktör var. Birincisi Çin’in büyümesini yavaşlatması sürecinde talebin azalacağı, ikincisi, istihdamın düşük olmasından dolayı perakende talebin düşük olması ve üçüncüsü petrol üreten ülkelerin arzında bir azalma olmaması ya da arzın azalmasına yönelik faktörlerin şu anda oluşmamış olmasında petrol zaman zaman baskı altında kalabilir. Bu sene içinde genel olarak yaşanacak geniş dalgalanmalar eşliğinde petrol yükselir. Bunun anlamı alım yapmak için daha çok fırsatlar olacak.

Günlük Strateji: 92,70’in üzeri kırılmadığı sürece 91,50 hedefiyle 92,50’den satmak için beklenilebilir.

Günlük Beklenti: Yatay

Haftalık Beklenti: Yatay

Uzun Vade: Yatay

Saygılarımla

Okan Aybar

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.