İSTANBUL (AA) – İstanbul'da faaliyet gösteren Al Selam Derneği ile Tanzanya Büyükelçiliği arasında imzalanan protokol kapsamında derneğin Çengelköy'de bulunan merkezinde Tanzanyalı öğretmenler tarafından Svahilice eğitimi verilecek.
Tanzanya'nın Ankara Büyükelçisi Iddi Seif Bakari, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Svahili dilinin Türkiye'de öğretilmesi için her zaman destek vereceklerini belirtti.
Bakari, "Bugün Al Selam Derneği ile bir anlaşma imzaladık ve bu anlaşmayla burayı Svahili Merkezi haline getirme kararı aldık. Bu adım ile amacımız, İstanbul'da talep eden kişilere Svahili dili eğitimi vermek ve Tanzanya kültürünü Türkiye'de daha yakından tanıtabilmektedir." dedi.
Al Selam Derneğinin Çengelköy'de bulunan merkezinde Svahili dilini öğretmek için bir sınıf açacaklarını söyleyen Bakari, Tanzanya'dan öğretmen istihdam edeceklerini dile getirdi.
Bakari, "Tanzanya olarak 24 saat hizmet eden bir merkez için elimizden gelen desteği sağlayacağız." diye konuştu.
Al Selam Derneği Başkanı Nazan Yalçınkaya da "Al Selam Derneği'nde Svahili Kültür Merkezi olması ve Svahilice'nin öğretilmesi için karşılıklı anlaşmaya varıldı. Al Selam Derneği'nin Zanzibar'daki merkezinde Türkçe, burada ise Svahilice eğitimi verilerek karşılıklı kültür alışverişi sağlanacak." ifadesini kullandı.
– Afrika'da yüzlerce yerel dil konuşuluyor
Afrika'da çoğunlukla sömürge döneminden kalma Fransızca ve İngilizce konuşulmasına rağmen yaklaşık 1,3 milyar nüfusa sahip kıtada 2 bine yakın yerel dil kullanılıyor.
En fazla kullanılan yerel diller Aramice, Svahili ve Zulu dilleri.
Svahilice, Tanzanya, Kenya ve Ruanda'nın dışında birçok doğu ve güney Afrika ülkesinde kullanılıyor.
Arapçadan etkilenen ve AfB tarafından "çalışma dili" olarak kabul edilen Svahilice, kıta dışında ABD ve Suudi Arabistan gibi ülkelerde de konuşuluyor.
Güney Afrika Kalkınma Topluluğu, 30 Ağustos 2019'da Svahiliceyi İngilizce, Portekizce ve Fransızcadan sonra 4'üncü resmi dil olarak kabul etmişti.
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü ise 7 Temmuz'u "Dünya Svahili Dili Günü" ilan etmişti.