Sırbistan'dan Karadağ'a giderken kaçırılarak öldürülen 19 kişi katliamın 32. yılında anıldı - Haber 1Haber 1

Sırbistan'dan Karadağ'a giderken kaçırılarak öldürülen 19 kişi katliamın 32. yılında anıldı

Sırbistan'dan Karadağ'a giderken kaçırılarak öldürülen 19 kişi katliamın 32. yılında anıldı

27 Şubat 2025 - 20:01

ABONE OL

PODGORİTSA (AA) – Sırbistan'ın başkenti Belgrad'dan Karadağ'ın sahil kenti Bar'a trenle giderken 1993'te Strpci durağında kaçırılıp öldürülen ve Bosna Hersek-Sırbistan sınırındaki Drina Nehri'ne atılan 18 Boşnak ve bir Hırvat, katliamın 32'nci yılında anıldı.

Boşnak Ulusal Konseyi (BNV), 27 Şubat 1993'te işlenen katliamda öldürülenler için Karadağ'ın başkenti Podgoritsa'da anma töreni düzenledi.

Karadağ Sosyal Bakım, Aile Bakımı ve Demografi Bakanı Damir Gutic, törende yaptığı konuşmada, katliamlarla ilgili davalar sonuçlanmadığı için yargıyı eleştirme hakları olduğunu söyledi.

Yargının katliamların faillerinin bulunması noktasında harekete geçmesi gerektiğini söyleyen Gutic, "Suçun asıl failleri ortaya çıkarılmalı. Hükümetin bir yürütme organı olarak yapabileceği şeyler var. Son bir yıl içinde, hükümet, geçen yılın sonunda kabul edilen gaziler ve engelli koruma yasasındaki değişiklikler üzerinde yoğun çalıştı. Bu yasa, savaşın sivil mağdurlarına yeni bir statü kazandırarak, devletin geçmişteki hatalarını kabul ettiğini gösteriyor." ifadesini kullandı.

BNV'den Mirsad Rastoder ise katliamlar sonucunda kayıp olarak aranan insanlar olduğunu, bunların Bosna Hersek ile Sırbistan sınırındaki bir gölde bulunduğuna inandıklarını kaydetti.

Rastoder, 32 yıldır kaçırılanların aileleri, sevdiklerinin nerede olduğunu bilmedikleri için duygusal bir esaret altında yaşadığını dile getirerek, "Ailelerin toplum tarafından bir şekilde görmezden gelindiklerine de tanık oluyoruz." dedi.

– Strpci'de ne oldu?

Bosna Hersek'te 1992-1995'te yaşanan savaş sırasında, bu ülkede çeşitli suçlara karışan ve Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargılanan, hakkında müebbet hapis verilen Milan Lukic'in liderliğindeki "İntikamcılar" (Osvetnici) adlı (Sırp Cumhuriyeti Ordusu) VRS birliği tarafından Bosna Hersek sınırları içinde bulunan Strpci kasabasındaki tren istasyonundan kaçırılan 19 kişi, katledilmelerinin ardından Drina Nehri'ne atılmıştı.

Strpci'de 27 Şubat 1993'te işlenen suç nedeniyle Karadağ'da yargılanan ve 15 yıl hapis cezasına çarptırılan Nebojsa Ranisavlyevic'in duruşmada, kaçırmanın bir ay önceden planlandığını, Sırbistan devlet organlarının da olaydan haberdar olduğunu söylemesine rağmen hiçbir Sırp kurumu konuyla ilgili herhangi bir sorumluluk üstlenmemişti.

Söz konusu suça karışmak ve 1992-1994'te Bosna Hersek'in doğusunda bulunan Visegrad kentindeki Boşnak halkına karşı insanlık suçu işlemekten Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından 2009'da yargılanan "İntikamcılar" birliğinin komutanı Lukic, ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı.

Aradan geçen 32 yıla rağmen katledilen 19 kişiden sadece 4'ünün cesedine ulaşılabilmişti.​​​​

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.