Atatürk’ün çocukluk arkadaşı Nuri Conker’in torunu, sosyolog Prof. Dr. Nur Vergin, Etiler Alkent sitesindeki evinde bu sabah vefat etti.
Yalnız yaşayan Nur Vergin’e her sabah yardımcısı yemek getiriordu. Bu sabah da yemek getiren yardımcısı, kapıyı açamadı. Bunun üzerine polise haber verildi. Kapıyı kırarak içeri giren polis, 80 yaşındaki Vergin’in cansız bedeniyle karşılaştı. Otopsi için morga kaldırılan Vergin’in kalp krizi sonucu hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.
Prof. Nur Vergin’i son olarak dün akşam gören komşuları Bülent ve Tülay Selçuk çifti, çok üzgün olduklarını belirterek şu bilgiyi verdiler: “Nur hanım dün akşam bize, sohbet etmeye geldi. Sağlıklı görünüyordu. Ama üzgündü. ‘Kimsem yok. Pandemi nedeniyle başka hiçbir yere gidemedim’ dedi. Saat 21.00 civarında evine gitti. Sabah vefat ettiğini öğrendik. Çok birikimli bir bilim insanı, iyi bir insandı. Vefatına çok üzüldük”
PROF. DR. NUR VERGİN KİMDİR?
Ünlü sosyolog Prof. Dr. Nur Vergin, Atatürk’ün çocukluk arkadaşı Nuri Conker’in torunu. 21 Eylül 1941, İstanbul’da doğdu. Çocukluğunu ve gençliğini yurtdışında geçirdi. Yükseköğrenimini sosyoloji alanında Paris Sorbonne Üniversitesinde tamamladı (1973), Türkiye’ye dönüşünde İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesine asistan olarak (1974)girdi, sosyoloji alanında doktora yaptı. Doçentliğe yükselerek 1980’de aynı üniversiteye bağlı Siyasal Bilimler Fakültesine geçti, burada profesörlüğe yükseldi. Ayrıca Bilkent ve Marmara üniversitelerinde de öğretim üyeliği yaptı.
Çeşitli uluslararası sosyal bilim derneklerine üye olan Vergin’in din ve politika konularında makaleleri Yeni Yüzyıl gazetesi ile çeşitli dergilerde yayımlandı. Siyasetin Sosyolojisi adlı kitabında sosyal bilimlerdeki değişimin çok yavaş seyrettiği tezini çürüttü. Bilginin tıpta ya da mühendislik bilimlerinde olduğu gibi sık sık yenilenmediği görüşüne karşı, 1980’li yıllardan itibaren dünyada meydana gelen Sovyetler Birliğinin çöküşü, uluslararası göçün patlaması, etnik savaşlar ve küreselleşen ekonomiyi ele aldı. Siyasetin Sosoyolojisi’nde klasik siyaset sosyolojisi teorisyenlerinin yanı sıra yeni arayışların Habermas, Foucault, Mouffe gibi birçok isminin çalışmalarına yer verdi.
ESERLERİ:
Industrialisation et Changement Social en Milieu Rural (1976), Siyasetin Sosyolojisi (1980), Türkiye’ye Tanık Olmak (1998), Din, Toplum ve Siyasal Sistem (2002), Siyasetin Sosyolojisi – Kavramlar Tanımlar Yaklaşımlar (2003).
TARTIŞMALARIN ODAĞINDA YER ALDI, DIŞLANDI
Sosyolog Prof. Dr. Nur Vergin, açıklamalarıyla laik kesimin şimşeklerini üzerine çekti. Özellikle de 2008 yılında Vatan Gazetesi’nden Mine Şenocaklı’ya verdiği bir röportajdaki sözleriyle bazı kesimlerden büyük tepki gördü, adeta dışlandı. Ak Parti’nin yüzde 46.5 oy alarak iktidara gelmesi üzerine 2008 yılında verdiği röportajda Vergin şöyle demişti: “Cumhuriyet’in ilanından sonra Türkiye’de dindar insanlara öyle ağır baskılar yapılmış ki, işte bu baskılar şimdi bir oy patlaması halinde sandığa yansıyormuş”
Vergin, röportajın devamında, ” Dindar kesim üzerindeki baskı bu kadar büyük müydü sizce?” sorusuna şöyle cevap vermişti:
“O kadar baskı vardı ki… Bir örnek vermek istiyorum, ben laik kesim içinde doğdum büyüdüm ve öyle devam ettim yaşamaya. Yıllar önce yeni bir eve geçmiştim ve içimden Kuran okutmak geldi.
Anneme, ’Bir hoca çağırıp okutsak’ dedim. ’Ya iyi olur’ dedi. Fakat sonra ’Komşular ne der’ diye düşündüm. Bir hafta sonra aynı apartmanda bir Musevi ayini yapıldı ve hiçbir şey olmadı. Demek ki belirli yerlerde Müslüman Türkler üzerinde yasal olmamakla beraber böyle bir baskı vardı.”
Vergin’in bu sözleri, laik kesimde büyük tepkilere neden olmuş, yalnızlığa terk edilmişti. Vergin’e çok kızan isimlerden biri de o dönemde Hürriyet Genel Yayın Yönetmenliği yapan Ertuğrul Özkök’tü. Özkök, köşesinden kızgınlığını şu sözlerle dile getiriyordu: “Vergin’in nasıl bir baskı yapıldığını göstermek üzere verdiği örnek ise benim gibi sakin insanları bile çıldırtabilir”
Özkök, yazının devamında ise şöyle yazmıştı: “ Peki Ertuğrul Özkök’ü bu kadar kızdıran arkadaı Nur Vergin kim? Prof. Dr. Nur Vergin’in babası Atatürk’ün çocukluk arkadaşı Nuri Conker’in oğlu 1912 Selanik doğumlu Mahmut Conker’dir. Diplomat Mahmut Conker İstanbul Park Otel’den atlayarak intihar edince Müşerref Hanım ikinci evliliğini Büyükelçi Nurettin Vergin’le yapmıştır. Özetle Atatürk’ün çocukluk arkadaşı, yakın dostu Nuri Coker, Prof. Nur Vergin’in dedesidir. Akıllara şu soru geliyor. Acaba Nur Vergin babasının intiharından Cumhuriyet dönemini ve Cumhuriyet devrimlerini mi sorumlu tutuyor? Ayrıca Nur Vergin kısıtlı bir çevrede büyümüştür. Uzun yıllar Fransa’da yaşamıştır. Bilkent’te öğretim üyeliği yapmıştır. Sosyologtur fakat Anadolu’yu bilmez. Tüm Türkiye’yi gezmiş, Anadolu insanını yakından tanımış değildir. Ayrıca Nur Vergin’in çok kitap okuduğu da şüphelidir. Sadece gazeteleri düzenli okur. ‘Cumhuriyet müslümanlara eziyet etti’ safsatasını öne sürebilmek için de son dönemde çok fazla İslami gazete okuduğu düşünülebilir.”
YENİDEN KONUŞTU, DAHA ÇOK TEPKİ ALDI
2013 yılında Star Gazetesi’nden Efe Erdem’e verdiği röportajda ise tartışmaları iyice hızlandıran Nur Vergin , şöyle konuşmuştu: “ 2008’de verdiğim röportajda, AKP 10 yıl daha iktidarda kalır” sözlerimden dolayı beni mahvettiler, sağlığım bozuldu”