Marmara Üniversitesi'nde Sanal Gerçeklik Ortamında Laboratuvar Çalıştayı yapıldı - Haber 1Haber 1

Marmara Üniversitesi'nde Sanal Gerçeklik Ortamında Laboratuvar Çalıştayı yapıldı

Marmara Üniversitesi'nde Sanal Gerçeklik Ortamında Laboratuvar Çalıştayı yapıldı

25 Nisan 2023 - 17:31

ABONE OL

İSTANBUL (AA) – Türkiye'de ilk defa Marmara Üniversitesi tarafından kullanılacak Sanal Gerçeklik Ortamında VR Laboratuvarı için düzenlenen çalıştay, Marmara Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi'nde yapıldı.

Üniversitenin Maltepe'deki Teknoloji Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleşen çalıştayın açılışında konuşan Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Önder Demir, dijital dönüşümün günümüzde tüm sektörleri etkileyen önemli bir unsur olduğunu söyledi. İnsan hayatına sürekli olarak bilgisayarların ve akıllı teknolojilerin girmesinin, tüm sektörlerde bu dijital dönüşümü gerekli hale getirdiğini ifade eden Demir, eğitim alanında da özellikle pandemi sürecinde herkesin uzaktan eğitim teknolojilerini kullandığını belirtti.

Uzaktan eğitimde en çok zorlandıkları alanın uygulamalı eğitim olduğuna dikkati çeken Doç. Dr. Demir, şunları kaydetti:

"Eğitimde uygulamaları uzaktan yapmak her ders her laboratuvar ortamı için mümkün değildi. Bugün burada British Council desteğiyle bu problemi çözme adına bir proje elde edildi. Sanal gerçeklik teknolojileri uzaktan eğitimde uygulamalı eğitim yapılmasını kolaylaştıran önemli teknolojiler. Bu sayede hem pandemi gibi olağanüstü koşullarda uygulamalı eğitime devam edebileceğiz, hem maliyeti açısından kurulması zor laboratuvarlarda eğitim verme imkanımızı sanal gerçeklik teknolojileriyle sağlayabileceğiz, hem de iş sağlığı güvenliği açısından tehlikeli durumlarda yine bu laboratuvarda sanal gerçeklikte kurulmuş laboratuvarları kullanabileceğiz. Sürdürülebilirlik adına bu laboratuvarların fiziksel olarak kurulması ve o binaların aydınlatılması, ısıtılması gibi o laboratuvarlara erişmek için gerekli seyahatlerin yapılmasına sebep olduğu karbon ayak izini azaltılması adına, sürdürülebilirlik adına da bu laboratuvarlar çok faydalı olacak."

Gelecekte sanal gerçeklik teknolojilerinin sadece eğitim alanında değil, çalışılan alanlarda sıklıkla kullanmaya başlayacaklarına dikkati çeken Demir, o yüzden bu teknolojilere alışmanın önemli olduğunu vurguladı.

Çalıştayda laboratuvarı kullanma imkanı da bulunacağına işaret eden Doç. Dr. Demir, "Gerçekten gözlüğü taktığınız zaman başka bir boyuta, başka bir evrene geçiyormuş gibi hissediyorsunuz. Bu heyecan verici deneyimi yaşama fırsatını değerlendirmemizi hepinize tavsiye ediyorum." diye konuştu.

Çalıştaya University College London Üniversitesinden Biyomühendislik Profesörü Deepak Kalaskar ve VR Teknolojisi uzmanı ve Kimya Profesörü Stephen Hilton katıldı. Çalıştayda Dr. Stephen Hilton sanal gerçeklik ortamında VR laboratuvarı tanıtımıyla ilgili sunum yaptı.

Konuşmaların ardından katılımcılar için VR laboratuvarının deneyimlenmesi sağlandı.

– Çalıştay

British Council tarafından desteklenen çalıştayın yürütücülüğü Marmara Üniversitesi Nanoteknoloji ve Biyomalzemeler Uygulama ve Araştırma Merkezi (NBUAM) tarafından yapıldı. Marmara Üniversitesi ve University College London ortaklığında 2 yıl süreyle yürütülecek Turkey-UK:3D Printing & Digital Innovation projesi kapsamında düzenlenen çalıştay, hem eğitmenleri hem de öğrencileri içerecek şekilde planlandı.

Çalıştayda sanal gerçeklik merkezine erişim sağlanarak, mevcut teknolojik yapının hem eğitmenlere hem de öğrencilere nasıl kullanılacağı konusunda eğitim verildi.

Proje kurumsal dönüşüme, Türkiye ve İngiltere'den bilim insanlarının gerçek hayatta olduğu gibi 3D baskı alanında son teknoloji laboratuvarlarda buluşabilecekleri bir Sanal Gerçeklik (VR) Merkezi kurulmasına odaklanıyor.

Proje aynı zamanda ilgili sektörlerde inovasyon ekosistemlerini güçlendirmeyi, üniversite ve sanayi arasındaki bilgi alışverişini ve yerel endüstri gereklilikleriyle uyumlu beceri geliştirmeyi hedefliyor.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.