
LONDRA (AA) – İngiltere'nin başkenti Londra'da Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından "Milletleri Buluşturmak: Türkiye-Birleşik Krallık İlişkilerini Kültürel Diplomasiyle Güçlendirmek" başlıklı panel düzenlendi.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının, Türkiye'nin Londra Büyükelçiliği rezidansında "Ramazan Çadırı Projesi" kapsamında düzenlendiği panele, Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Osman Koray Ertaş, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Türkiye Marka Ofisi Koordinatörü Nur Özkan Erbay ile İngiliz tarihçi ve yazar Bettany M. Hughes katıldı.
Etkinliğe ayrıca, sivil toplum kuruluşu "Forward Thinking" Program Direktörü Jordan Morgan ve akademisyen Dr. Carla Figueira'nın yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.
Panel, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un mesajıyla başladı.
– "Kültürel bağlarımız ortaklığımızı zenginleştirmeye devam ediyor"
Gazeteci Enda Brady'nin sunuculuğunu yaptığı panelin açılışında konuşan Büyükelçi Ertaş, Türkiye ve İngiltere'nin güçlü müttefikler olduğunu belirterek, "Kültürel bağlarımız ortaklığımızı zenginleştirmeye devam ediyor." dedi.
Her yıl milyonlarca İngiliz turistin Türkiye'yi ziyaret ettiğini, on binlerce Türk öğrenci, akademisyen ve girişimcinin eğitim ve iş için İngiltere'ye geldiğini kaydeden Ertaş, Londra'daki Yunus Emre Enstitüsü (YEE) ve Türkiye'deki British Council'in güçlü köprüler kurmayı sürdürdüğünü vurguladı.
Ertaş, iki ülke arasında arkeoloji alanındaki onlarca yıllık işbirliğinin, geçmişi günümüze bağlamaya devam ettiğini söyleyerek, Londra'da düzenlenen panelin kültürün ilişkileri nasıl şekillendirdiği üzerine düşünmek için fırsat olduğunu ifade etti.
Panelde konuşan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Türkiye Marka Ofisi Koordinatörü Nur Özkan Erbay, ofisin çalışmalarına değinerek, yurt içinde ve yurt dışındaki her bir Türkiye vatandaşını, Türkiye markasının paydaşı ve kurucusu olarak gören anlayışla hareket ettiklerini söyledi.
Erbay, "Türkiye ve yurt dışındaki tüm Türkiye vatandaşları, Türkiye'nin marka elçileridir. Bu yüzden çok şanslıyız." dedi.
Türkiye'nin, iletişim politikalarının ve uygulamalarının merkezine Türkiye markasını güçlendirme hedefini yerleştirdiğini vurgulayan Erbay, "Dolayısıyla bu hedefler, yüzyıllardır birçok medeniyete ev sahipliği yapan Türkiye'nin büyük kültürel, medeniyet mirasından ve Türk milletinin ve halkının milli kimliğinden ilham ve güç almaktadır." dedi.
Erbay, bu bağlamda kültürel ve insani diplomasiye büyük önem verdiklerinin altını çizdi.
– "Türkiye'ye aşık oldum"
İngiliz tarihçi ve yazar Hughes da panelde yaptığı konuşmada, 25 yıldan bu yana Türkiye'nin kültürel mirası hakkında filmler yaptığını belirterek, Türkiye'nin tarihi öneme sahip birçok bölgesini ziyaret ettiğini dile getirdi.
Hughes, "Türkiye'ye aşık oldum. Türkiye'ye araştırma yapmak üzere ilk seyahat ettiğimde 18 yaşındaydım. Burası pek çok kültürün yaşadığı bir dünyaydı. Pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmıştı ve o andan itibaren bu hikayeyi daha geniş kitlelerle paylaşmaya kararlıydım." dedi.
Türkiye'nin tarihi ve arkeolojik önemine vurgu yaparak hazırladığı bir filmin dünya çapında 50 milyondan fazla kişi tarafından izlendiğini kaydeden Hughes, bağımsız bir medya ajansının da filme 2 milyarın üzerinde erişim sağlandığını aktardığını bildirdi.
– "Türkiye'nin Orta Doğu'daki coğrafi konumunun çok önemli"
"Forward Thinking" Program Direktörü Morgan da 10 yılı aşkın süredir çatışmaların çözümü alanında çalıştığını ve ana odak noktasının, İsrail-Filistin çatışması olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:
"Son 16 ayda Gazze'de yaşanan yıkımı izledik ve bu durum beni dünyanın durumu üzerine epeyce düşünmeye sevk etti. Uluslararası hukukun, uluslararası insancıl hukukun, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan kurallara dayalı sistemin çöküşüne tanık oluyoruz, askeri güç sıklıkla diyaloğun yerini alıyor. Bunun hepimiz için, sadece İngiltere ve Türkiye'de değil, aslında tüm küresel güvenlik için çok tehlikeli sonuçları var. Bu bağlamda, Türkiye'nin Orta Doğu'daki coğrafi konumunun çok önemli olduğunu düşünüyorum."
Portekiz kökenli akademisyen Dr. Figueira da kültürel diplomasinin önemine işaret ettiği konuşmasında, sanatçıların, kültür elçilerinin ve sivil toplumun kültürel diplomasinin geliştirilmesindeki kritik rolüne değindi.
Panel kapsamında, başkent Londra'da bakanlıklar, devlet kurumları, parlamento ile tarihi ve turistik yapıların bulunduğu bölgelerde dolaşan LED ekranlı araçlar, Türkiye ve İngiltere arasındaki kültürel bağlara da dikkati çekti.