
BİŞKEK (AA) – Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, iklim finansmanının başlıca bağışçıları arasında yer alan Avrupa Birliği'nin (AB) de aralarında bulunduğu gelişmiş ülkelerin ayırdığı kaynakların, gelişmekte olan ülkelerin beklentilerini karşılamadığını belirtti.
Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamaya göre, Caparov, Özbekistan'ın Semerkant şehrinde düzenlenen "Küresel İklim Tehditleri Karşısında Orta Asya: Ortak Refah İçin Dayanışma" başlıklı uluslararası forumda konuştu.
Caparov, iklim değişikliği sorununun son yıllarda giderek daha sık gündeme getirildiğini, Birleşmiş Milletlerin (BM) Genel Kurul toplantılarında ve BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'nin yıllık zirvelerinde de bu konuya değinildiğine işaret etti.
İklim değişikliği sorununu gündeme taşıyanların sorunların farkında olduğunu belirten Caparov, "İklim finansmanının başlıca bağışçıları arasında yer alan Avrupa Birliği'nin de aralarında bulunduğu gelişmiş ülkelerin ayırdığı kaynaklar, gelişmekte olan ülkelerin beklentilerini karşılamıyor." ifadesini kullandı.
Caparov, iklim finansmanının elde edilme süreci ve mekanizmasının kolaylaştırılması, etkili ve adil şekilde dağıtılabilmesi için bir dizi öneride bulundu.