
PARİS (AA) – Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkenin önemli tarihi ve turistik yapılarından olup 2019'daki yangında hasar gören Notre Dame Katedrali'nin restorasyonuna katkı sunan kişilere liyakat nişanı verdi.
Macron, başkent Paris'teki Notre Dame Katedrali'nin restorasyonunda emeği geçen isimlere ödüllerin takdim edildiği törene katıldı.
Törende yaptığı konuşmada, 2019'da çıkan yangında ciddi hasar gören ve kapılarını geçen yıl tekrar ziyaretçilere açan katedralin restorasyonuyla ilgili "bir ulusun neleri başarabileceğini gösterdiğini" kaydeden Macron, çalışmalara katkı sunan kişilere Ulusal Liyakat Nişanı (Chevalier dans l'Ordre National du Merite) verdi.
– Notre Dame Katedrali restorasyonun ardından turist çekmeye devam ediyor
Söz konusu yangının ardından 5 yıl süren restorasyonun tamamlanmasıyla kapılarını yeniden ziyarete açan Notre Dame Katedrali'ni, dünyanın dört bir yanından gelen turistler ziyaret ediyor.
Fransız yazar Victor Hugo'nun ünlü "Notre Dame'ın Kamburu" adlı eserine ilham veren Paris'in sembollerinden Notre Dame Katedrali'nin 2019'da çıkan yangının ardından 5 yıllık restorasyon sürecini tamamlandı. Katedral, kapılarını 8 Aralık 2024'te yeniden ziyarete açtı.
Temeli 1162'de atılan, yapımı 3 asırda tamamlanan ve adında Hz. İsa'nın annesi Hz. Meryem'e atıfta bulunulan katedral, yangından önce yılda 11 milyon ziyaretçiyi ağırlıyordu.
Ancak 15 Nisan 2019'da çıkış nedeni henüz belirlenemeyen yangında katedralin 96 metre yüksekliğindeki kulesi ve çatısı tamamen çöktü ve tonozlarının bir kısmı yıkıldı.
Yangının hemen ardından, Notre Dame'ın 5 yıl içinde tamamen onarılması hedefi ortaya konuldu ve 2 aşamalı restorasyon çalışması başlatıldı. Buna göre, Eylül 2021'e kadar yapının zarar gören kısımlarında kuvvetlendirme çalışmaları yapıldı. Bu çalışmaların ardından ise Kasım 2024'e kadar restorasyon çalışmaları yürütüldü.
İlk aşamada, ibadethanenin hasar alan bölümlerinin yıkılmasını engellemek için gerekli önlemler alınırken sonrasında ise yapı bünyesindeki eşyaların envanteri çıkarıldı.
Yangında zarar gören 300 ton ağırlığındaki kule iskelesinin sökülmesi ise 1 yıldan fazla sürdü.
Yangın nedeniyle ortaya çıkan kurşun, bina içindeki güvenlik tehlikesi ve sonrasında yaşanan Kovid-19 salgını gibi nedenlerle 2021'e kadar katedralde tam anlamıyla restorasyona geçilemedi. Ayrıca, salgın nedeniyle Mart-Haziran 2020 döneminde yapıdaki çalışmalara ara verildi.
– Restorasyon sürecinde 2 binden fazla meşe ağacı kullanıldı
Tarihi yapının aslına uygun şekilde restore edilmesi, elektrik teçhizatının tamamen yenilenmesi ve yapıtın yangınlara karşı korunması için en yenilikçi teknolojilere başvuruldu.
Restorasyonda 250 firmadan 2 binden fazla işçi çalışırken Fransa'nın dört bir yanından getirilen, 2 binden fazla meşe ağacı kullanıldı.
Tonozların yeniden inşası için 1000 metreküp taş kullanılırken katedraldeki 2 bin heykel ve dekoratif eser restore edildi veya yeniden yapıldı.
Kule yeniden inşa edilirken, birçok tablo katedral dışındaki alanlarda restore edilerek yapının içerisine yeniden yerleştirildi.
Çevre örgütleri, katedralin restorasyon sürecinde kurşun kullanılmasına insan sağlığına olumsuz etkileri bulunduğunu gerekçesiyle tepki gösterdi.
– Restorasyon için 846 milyon avro rekor bağış
Yangının ardından başlatılan yardım kampanyasıyla katedralin restorasyonu için dünya genelinde 340 bin kişi toplamda 846 milyon avro rekor bağış yaptı.
Tüm bu restorasyon sürecini ince detayları ve görselleriyle anlatan kitap 24 Kasım 2024'te yayımlandı.
– Resmi törenin ardından katedral kapılarını tekrar açtı
Notre Dame Katedrali için Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ABD Başkanı Donald Trump ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de dahil olmak üzere 40 devlet ve hükümet liderinin katılımıyla 7 Aralık 2024'te resmi açılış töreni düzenlendi.
Bir gün sonra, 8 Aralık'ta katedral kapılarını ibadet ve halka ziyaret için yeniden açtı.
Katedrali daha kolay gezebilmek adına ziyaretçiler internet üzerinden ücretsiz rezervasyon yaptırabiliyor.
Rezervasyon yaptıramayan ziyaretçiler, katedralin önünde oluşan uzun ve hızlı ilerleyen kuyruktan geçerek yapıyı ziyaret edebiliyor.
5 yıl boyunca ziyarete kapalı kalan katedral, güzel havaların gelmesiyle yerel halkın yanı sıra dünyanın dört bir yanından ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi görüyor.
Katedralin merkez bölümünde ibadet için gelenler ibadetlerini gerçekleştirirken, turistler etraflarında dolaşarak hatıra fotoğrafları çekiyor.
– Katedrali ziyarete gelenler AA muhabirine konuştu
Fransa'da yaşayan Estonyalı sanatçı İrina Bellaye, yangın çıktığı dönemde katedralin yakınlarında ikamet ettiğini belirtti.
Bellaye, yangın haberini Paris'te çalıştığı galeriye gelen bir kişinin gösterdiği görüntülerle öğrendiğini kaydederek "'Bu bir animasyondur' dedim. Gerçek olduğunu hiç düşünmedim ancak o kişi bana canlı (görüntüler) ve gerçek olduğunu söyledi." diye konuştu.
Katedral tekrar ziyarete açıldıktan sonra ilk kez buraya geldiğini söyleyen Bellaye, "İçeri girdiğimizde her şey bembeyazdı. Tabii ki çok değişmiş ancak restorasyonun her daim iyi bir şey olduğunu düşünüyorum. İçeri girdiğimde başta oldukça tuhaf, sentetik bir koku aldım. İlk 30 dakika boyunca bu kokuyu hissettim." dedi.
Paris'te öğrenci olan Wendy Real-Witz, kapılarını yeniden açtıktan sonra ikinci kez ibadethaneyi ziyaret ettiğini belirtti.
Real-Witz, Notre Dame Katedrali'nin etkileyici olduğunu vurgulayarak "İçeride bazı değişiklikler hissediliyor ancak mümkün olduğunca aslına uygun kalınmaya çalışıldığı görülüyor." diye konuştu.
Çinli turist Vioia, katedrali ziyarete geldiğini ve yangından sonra burayı daha fazla insanın ziyaret ettiğini belirtti.