Bosna Hersek'te TİKA'nın finanse ettiği bal paketleme tesisi açıldı - Haber 1Haber 1

Bosna Hersek'te TİKA'nın finanse ettiği bal paketleme tesisi açıldı

Bosna Hersek'te TİKA'nın finanse ettiği bal paketleme tesisi açıldı

14 Ağustos 2024 - 20:40

ABONE OL

BUSOVAC (AA) – Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından finanse edilen, Bosna Hersek'in Orta Bosna Kantonu'nda bulunan Busovac şehrindeki Kacuni Bal Paketleme Tesisi'nin açılışı yapıldı.

TİKA'nın destekleriyle hayata geçirilen modern imkanlara sahip tesisin açılışına TİKA Başkanı Serkan Kayalar, Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Sadık Babür Girgin, Orta Bosna Kantonu Başbakanı Tahir Lendo, TİKA Bosna Hersek Koordinatörü Erdinç Işık​​​​​​​ ile arıcılar ve yetkililer katıldı.

Günlük kapasitesi yaklaşık 2,5 ton olan tesis tam kapasite çalıştığında, Bosna Hersek'in yıllık bal üretiminin yaklaşık yüzde 40'ı burada işlenebilecek.

TİKA Başkanı Serkan Kayalar, açılışta yaptığı konuşmada, Kacuni'de açtıkları tesisin güzel bir hikayesi olduğunu söyledi. 2009 yılında arı kovanlarıyla başlayan tesisin modern bir tesise dönüştüğünü, tesisin arkasında 15 senelik bir emeğin bulunduğunu aktaran Kayalar, şöyle konuştu:

"2009 yılında Kacuni Arıcılar Derneğinin kurulması ve 35 aileye toplam 700 kovan verilmesiyle burada arıcılıkla ilgili projemiz başladı. Daha sonra yine buradaki projelere hem gelir elde etmek hem de bu alanda çalışmak isteyenlerin sayısını arttırmak adına yine eğitim ve ekipman desteklerimiz sağlandı. İlk günden itibaren kapasitesini arttıran bu dernek 2018 yılında Doğu Bosna’da yurtlarına dönen Boşnaklar için arı temini yapmış ve buradan elde edilen gelir sayesinde bugün açılışını yaptığımız bu tesisin arsası da satın alınmıştır."

Orta Bosna Kantonu Başbakanı Tahir Lendo ise ülkesi adına harika bir tesisin açılışında bulunduğu için mutlu olduğunu aktardı.

Balın işlenip tüm ülkeye gönderileceğini belirten Lendo, "Türkiye'den gelen dostlarımız sayesinde tanınacak bir ürünümüz olacak. Kantonumuzda nereye baksam her yerde TİKA’yı görüyorum. Türkiye TİKA aracılığıyla önemli ölçüde yardımda bulundu ve şimdi de dernek aracılığıyla bal işleyecek fabrikalar kuruyoruz. TİKA'ya, Türkiye Cumhuriyeti'ne teşekkür ediyor, nice güzel işbirliklerinin devamını diliyorum." ifadesini kullandı.

Türkiye’nin Saraybosna Büyükelçisi Sadık Babür Girgin de TİKA'nın Türkiye’nin dostluk eli olduğunu belirtti. TİKA'nın Bosna Hersek'te bugüne kadar 1100'e yakın proje gerçekleştirdiğini dile getiren Girgin, projenin bereketinin tüm ülkeye yayılması temennisinde bulundu.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.