5. Dünya Göçebe Oyunları'nda "Kökpar" oyununa yoğun ilgi gösterildi - Haber 1Haber 1

5. Dünya Göçebe Oyunları'nda “Kökpar” oyununa yoğun ilgi gösterildi

– Türkiye’nin Kökpar takımı da Kazakistan’daki organizasyonda mücadele ediyor

5. Dünya Göçebe Oyunları'nda “Kökpar” oyununa yoğun ilgi gösterildi

10 Eylül 2024 - 14:30

ABONE OL

ASTANA (AA) – Kazakistan'daki 5. Dünya Göçebe Oyunları'nda en eski savaş oyunu kabul edilen "Kökpar", "Kökbörü" ve "Oğlak Kapmaca" olarak bilinen spora seyirciler yoğun ilgi gösterdi.

Oyunların düzenlendiği başkent Astana'da 5. Dünya Göçebe Oyunları kapsamında başta at üstünde oynanan oyunlar olmak üzere geleneksel entelektüel oyunlar, dövüş sanatları, okçuluk, kuş avcılığının da yer aldığı 21 geleneksel spor dalında müsabakalar yapılıyor.

En eski savaş oyunu kabul edilen, Türkiye'de "Oğlak Kapmaca", Kırgızistan’da "Kökbörü" diye adlandırılan spora Kazakistan'da "Kökpar" deniliyor.

Astana'daki 5. Dünya Göçebe Oyunları'nda Türk takımı da ülkede kullanılan adı olan Kökpar sporunda mücadele ediyor.

İlk 3'ü Kırgızistan'ın Çolpan Ata şehrinde, 4'üncüsü İznik'te düzenlenen Dünya Göçebe Oyunları'nın 5'incisi, ilk kez bir başkentte yapılıyor. Astana'daki oyunları 100 binden fazla turistin ziyaret etmesi bekleniyor.

Kazakistan'ın ev sahipliğinde yaklaşık 90 ülkeden 2 binden fazla sporcunun katılımıyla düzenlenen 5. Dünya Göçebe Oyunları, "Dünyadaki geleneksel sporların olimpiyatları" olarak 2 yılda bir yapılırken 13 Eylül'e kadar "Ulu Dala Dübiri" (Büyük Bozkırda Buluşma) sloganıyla Astana'da devam edecek.

– "Geleceğin Dijital Harmonisi" dijital projesi ziyaretçilerini ağırlıyor

5. Dünya Göçebe Oyunları kapsamında, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı katkıları ile hayata geçirilen "Geleceğin Dijital Harmonisi" dijital projesi büyük ilgi görüyor.

Katılımcılar, geleneksel spor ve oyunların dijital sanatlarla ifade edilmesine yoğun ilgi gösterdi. Kültürel mirasın gelecekle buluştuğu bu proje, 13 Eylül’e kadar Astana’da ziyarete açık olacak.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.