İSTANBUL (AA) – AHMET ESAD ŞANİ – Sosyoloji ve çocuk gelişimi eğitiminin yanı sıra geleneksel sanatlar alanında çalışmalar yapan yazar Serap Mamati Eratlı, "Geleneksel sanatlar özellikle bizim özümüz, kimliğimiz, geçmişimiz ve geleceğimiz olduğu için çocuklarımızın bu sanatlarla tanışmasını çok önemsiyorum." dedi.
İki çocuk annesi, 39 yaşındaki yazar Eratlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geleneksel sanatlarla ilgili herhangi bir dalı mutlaka her çocuğun öğrenmesi gerektiğini belirterek, ailelerin de çocuklarıyla bu alanda yapılmış fuarları, sergileri birlikte gezmesi önerisinde bulundu.
Eratlı, aynı zamanda bu sanat dallarıyla ilgili kitapların da çocukların ilgisine sunulabileceğini söyleyerek, "Bu alanlarda çocuklarımızı eğer ilerletebilirsek, bizler de geleceğimize sahip çıkmış oluruz." ifadesini kullandı.
Geleneksel sanatlarla ilgili çok uzun yıllardır ailece çalışmalar yaptıklarını aktaran Serap Mamati Eratlı, "Çocuklar aslında sanata çok ilgili. Resim çizmeye her çocuk eline kalemi aldığından itibaren başlıyor ve çizmeye devam ediyor. Fakat sanatın ne olduğunu bilmedikleri için sanki kendilerine çok uzakmış gibi geliyor. Ama geleneksel sanatlar özellikle bizim özümüz, kimliğimiz, geçmişimiz ve geleceğimiz olduğu için çocuklarımızın geleneksel sanatlarla tanışmasını çok önemsiyorum." diye konuştu.
– "Çocukların hayal kurarken hiçbir sınırı yok"
Eratlı, her çocuğun aslında bir sanatçı olduğunun altını çizerek, şunları kaydetti:
"Çocukların hayal kurarken hiçbir sınırı yok ve bunları da geleneksel sanatları deneyimledikleri zaman, kitabını okuyup öğrendikleri zaman ve sonrasında atölye çalışmalarında görebiliyoruz. Mesela ebru sanatını düşünün. Tamamen renklerden oluşuyor. O kadar uçsuz bucaksız ki, ya da tezhibi, minyatürü düşünün. Çocuklar bu alanlarda hayallerinde olan her şeyi gerçekleştirebilir aslında. Belki de biz büyükler sınırlandırıyoruz çocukları. Aslında onlar öğrendiğinde yapabileceğini biliyor, keşfetmek, denemek istiyor. İşte orada biraz bize iş düşüyor ve onların ilgi alanlarını keşfetmelerine izin vermemiz gerekiyor."
Kendi çocuklarına geleneksel sanatları tanıtırken bu alanda yazılı kaynak aradıklarını dile getiren Eratlı, "Çocukların dilinden onlara yönelik, geleneksel sanatları anlatan kitapların olmadığını fark ettiğimde bu konuda bir araştırma içerisine girdim ve çalışmalara başladım. Neticede de 'Sanat Gezileri' serisi kitapları ortaya çıkmış oldu." dedi.
– "Çocukların hepsi sanatla çok ilgili"
Eratlı, 5 kitaptan oluşan "Sanat Gezileri" serisinin ilk kaleme aldığı eser olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
"Seri, tezhip, minyatür, katı, hat ve ebru sanatlarını anlatıyor. Çocuklar için, çocukların dilinden yazıldı. Ayrıca serinin bir diğer özelliği ise kitaptaki tüm kahramanlar ve içerisindeki hikaye gerçek. Ahmet ve Şura'nın yaşadığı maceralardan bahsediyor. Bu alanda da bir ilk ve tek olma özelliğini taşıyor. Resimlerini Sadi Ceylan çizdi. Resimlemeler de tamamen aslına uygun olarak çizildi. Kahramanlar ve sanatçı hocalarımızın bulundukları sanat atölyeleri hepsi gerçek."
Geleneksel sanat dallarını çocukların sevdiğini ve ilgilerini çektiğini söyleyen Eratlı, şu değerlendirmeleri yaptı:
"Kitapları okuyorlar ve aslında her çocuk belli bir sanata kendisini biraz daha yakın hissederek onunla ilgili küçük çalışmalar yapmaya başlıyor. Sonrasında bazen atölyelere katılıyorlar. Daha da sevenler kurslara giderek eğitimlerini devam ettiriyor. Hiç tanımadığım, başka şehirlerdeki çocuklar 'artık bir sanat yapabiliyorum' diye çalışmalarını bana gönderiyor. Aslında böylelikle kendilerini önemsiyorlar, güvenleri geliyor. Yani çocukların hepsi sanatla çok ilgili. Ben kitapları imzalarken çocuklara şunu yazıyorum 'hayallerin sanatla buluştu', bu çok önemli. Ben istiyorum ki hayalleri bir gün gerçek olduğunda, işte o gerçek olan neresiyse, mutlaka içinde bir sanat olsun. Onlar sanatla buluşsunlar. İşte bizim geleceğimiz için en çok kıymetli olan bu nokta."
Serap Mamati Eratlı'nın Erdem Yayınları'ndan çıkan "Sanat Gezileri" kapsamında tezhip sanatını tanıtan"Solmayan Laleler", katıyı ele alan "Kağıttan Şaheserler", minyatürü anlatan "Hayallerin Resmi", hat sanatına odaklanan "Harflerin Dünyası" ve ebruyu ele alan "Ebru Diyarına Yolculuk" başlıklı eserleri minik okurların beğenisine sunuluyor.