İSTANBUL (AA) – Param Kurucusu ve Üst Yöneticisi (CEO) Emin Can Yılmaz, "217 milyon dolar değerleme üzerinden aldığı yatırımla Param, Türkiye’deki en değerli fintek şirketi." dedi.
Emin Can Yılmaz, İstanbul Feriye'de medya mensuplarıyla bir araya gelerek Param'ın büyüme yolculuğunu, 2022 değerlendirmesini ve yeni dönem hedeflerini paylaştı.
Toplantının başında Param Grubu ile ilgili bilgiler veren Yılmaz, 2015 yılında BDDK'dan elektronik para lisansı alan Param'ın Türkiye'de fintek sektörünün doğuşuna öncülük yaptığını söyledi.
Param’ın, sektörün kilometre taşlarını döşeyen, kendinden sonra gelen kuruluşlara ilham veren bir rolü bulunduğuna değinen Yılmaz, "Sektörde ‘İlklerin Fintek'i’ olarak biliniyoruz. Türkiye’nin ilk Elektronik Para Kuruluşu olmanın yanı sıra, Bankalararası Kart Merkezi’nin de (BKM) banka dışı ilk üyesiyiz.
Mastercard ve TROY lisansı alan ilk Elektronik Para Kuruluşu yine Param oldu. TROY, Mastercard, Visa ve Discover kart şemalarıyla kart ihraç etme lisanslarının tümüne sahip tek Elektronik Para Kuruluşu olarak hizmet veriyoruz. Kart Kabul (Acqurier) lisansı alma konusunda da sektöre öncülük yaparken, TR karekod ile işlem yapma imkânı sunan ilk fintek olduk." ifadelerini kullandı.
– "Sektörün en değerli fintek'iyiz"
Yılmaz, Param’ın, sektörel deneyimi ve potansiyeli ile uluslararası yatırımcıların da gözdesi haline geldiğini vurgulayarak, şimdiye kadar verdikleri büyük emeğin meyvelerini 2022 yılında topladıklarını söyledi.
Yılmaz, "Yatırımcılarımızın bize olan güveni sonucunda sektörün aldığı en büyük değerleme ile yatırım aldık. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) başta olmak üzere CEECAT Capital, Alpha Associates ve Revo Capital’in katıldığı ilk yatırım serimizi tamamladık. 217 milyon dolar değerleme üzerinden aldığı yatırımla Param, Türkiye’deki en değerli fintek şirketi. Bu gelişme, yenilikçi finansal deneyimler tasarlama yolunda motivasyonumuzu daha da artırdı." şeklinde konuştu.
– "Sektörün büyümesinde itici güç oluyoruz"
Herkes için her yerde hayatı finansal teknolojilerle kolaylaştırma vizyonu ile hareket ettiklerini belirten Yılmaz, "Bireysel kullanıcılarımıza kolay, hızlı ve güvenli ödeme ile dijital hesap çözümleri sunuyoruz. Kitle ve kişiye özel çözümler üretiyoruz. Kurumsal kullanıcılarımız ise uçtan uca ödeme ve tahsilat çözümlerimizden yararlanabiliyor. Ürünlerimizi, geliştirdiğimiz teknolojileri diğer finteklerin de kullanımına açarak, sektörün büyümesinde itici bir güç oluyoruz. Günün sonunda tüm faaliyetlerimizle ülkemizin ekonomisine ve istihdama katkı sağlıyoruz." yorumunu yaptı.
– "2022 yılını rekor büyümeyle kapattık"
2022 yılını rekor büyümeyle kapattıklarını belirten Yılmaz, "Kullanıcılarımızla kurduğumuz güven ilişkisini, başarımızın en büyük kaynağı olarak görüyoruz. 2022 yılının sonunda da oldukça başarılı bir tablo çizdik. Yüklediğiniz kadar harcayabildiğiniz ve harcadıkça anında nakit iade kazanabildiğiniz Param’ın kullanıcı sayısı 5 milyona, kart sayısı 7 milyona ulaştı. Kullanıcı sayımızdaki artışla birlikte Param ile yapılan harcamalar 9,2 milyar TL oldu. Pazar payımız yüzde 33 olarak gerçekleşti." değerlendirmesinde bulundu.
Yılmaz, “Paradan fazlası” mottosuyla hizmet veren Param'ın nakit iade faydası ile kullanıcıları mutlu ettiğini anlatarak, "Kullanıcıların her zaman yanında olduklarını ifade etti.
Yılmaz, "Harcadıkça kazanma deneyimi yaşatan Param, 2022’de de Paramlılara avantaj sağladı. 2021 yılına oranla dağıttığımız nakit iade tutarı yüzde 304 artış gösterdi. Param ile 2022 yılında sağlanan nakit iade 29 milyon TL oldu." dedi.
– ParamPOS, büyüme trendini 2022’de geliştirerek sürdürdü
Param Kurucu ve CEO'su Emin Can Yılmaz, Türkiye’nin lider sanal POS çözümü ParamPOS’un finansal sonuçları ile ilgili olarak, "Düşük komisyon oranıyla, dünyanın her yerinden ödeme alma ve ertesi gün tahsilat imkanı sunan ParamPOS; büyüme trendini 2022’de de geliştirerek sürdürdü. Geçen yılın verilerine kıyasla ParamPOS’un işlem adedi yüzde 144 artarak 109 milyona, işlem hacmi yüzde 175 büyüyerek 37,4 milyar TL hacme ulaştı. Üye iş yerleri sayısında da 63 bine ulaşan markamız, bu alanda da geçen yıla göre yüzde 135 oranında artış gösterdi." bilgisini verdi.
Param, son dönemde dünyada trend olan "Şimdi Al, Sonra Öde" modeline Türkiye'de Kredim markasıyla öncülük yapıyor. Kredim; kullanıcılara esnek, kolay ve hızlı alışveriş kredisi imkânı yaratıyor. Kullanıcılar, özel kredi skoru ölçümü özelliğiyle alışveriş yapmak istedikleri sektörlerde kredi limitlerini öğrenerek işlem yapabiliyor, geri ödemeyi de kendilerine sunulan farklı yöntemlerden biriyle gerçekleştirebiliyor.
Yılmaz, Kredim markası hakkındaki gelişmelerle ilgili olarak, "Kredim, 'Şimdi Al, Sonra Öde' modelini Türkiye'ye taşıyan ilk marka oldu. Başarıyla geçen tanışma döneminin ardından, 2022'de lansmanımızı gerçekleştirdik. Kullanıcıların ihtiyaçları doğrultusunda oluşturduğumuz bu yenilikçi finansman modeli, beklediğimizin de ötesinde bir ilgi gördü. Kullanıcılar 2022 yılında Kredim ile 246 milyon TL tutarında krediden faydalandı." diye konuştu.
– "Geliştirdiğimiz 30’dan fazla ürünü tüm fintek kuruluşlarının kullanımına açıyoruz"
Yılmaz, Param’ın yeni markası ParamTech hakkında da bilgi verdi. Elektronik para ve ödeme kuruluşu lisanslarını alan yeni şirketlerin, tüm teknoloji ihtiyaçlarını ParamTech üzerinden sağlayarak faaliyetlerine başlayabildiğini belirten Yılmaz, "250 kişilik donanımlı teknoloji ekibinin çalıştığı ParamTech, özellikle kart operasyonlarını gerçekleştirebilmeyi mümkün kılan ‘Processing’ ürünüyle fark yaratıyor. Finansal teknolojinin deneyim gerektiren en önemli alanlarından birisi olan ‘Processing’ ile birlikte farklı ihtiyaçlar için geliştirdiğimiz 30’dan fazla ürünü tüm fintek kuruluşlarının kullanımına açıyoruz." dedi.
– "Finrota, şirketlerin finansal teknolojideki rotasını çizmesine yardımcı oluyor"
2021 yılında Param bünyesine dahil olan "Finrota", Online Tahsilat ve Açık Bankacılık çözümleri geliştiriyor. Finrota, hizmet verdiği alanların erişilebilirliği, dijitalleşmesi ve kolaylaşması sürecinde sektörüne liderlik yapıyor. Finrota'nın bünyesinde; Türkiye’nin en büyük online tahsilat sistemi Netahsilat, Açık Bankacılık çözümleri sunan NetEkstre, Posrapor, E-DBS ve TÖS (Toplu Ödeme Sistemi) ürünleri bulunuyor. Netahsilat, 2022 yılında 147 milyar TL tahsilata aracılık etti.
– Param UK ve Param EU ile Türkiye'den Avrupa'ya fintek açılımı
Medya mensuplarına Param UK markasıyla ilgili de bilgi veren Emin Can Yılmaz, 2023’te yurt dışında Param’ın adını daha çok duyurmak istediklerini belirtti. Yılmaz, şunları söyledi:
"Param’ın büyüme hedeflerini Türkiye ile sınırlı tutmuyoruz. Bu nedenle 2022'de Param UK markamızı hayata geçirdik. Şu an Param UK ile İngiltere içerisinde ve İngiltere-Türkiye arasında hızlı ve kolay para transferi sağlıyoruz. Birleşik Krallık’ta yaşayan, banka hesabı açmakta zorlanan ve bankalarla iletişimde sıkıntı yaşayan kullanıcılara Param UK ile destek veriyoruz.
Yakında Param TR ile birlikte, Türkiye’den İngiltere’ye de para transferi yapılabilecek. İngiltere’de büyüme ve pazar payımızı artırma çalışmalarımıza ek olarak, yeni yatırımlarla diğer Avrupa ülkelerine açılacağız. Türkiye'den Avrupa'ya teknoloji ihracatımız devam edecek. Avrupa'ya açılarak gelirlerimizin önemli bir kısmını yabancı para olarak elde etmeyi hedefliyoruz."
– Yeni bir Param ekosistemi
Yılmaz, 2023'te yeni bir ekosistem kurarak yollarına devam edeceklerini ifade etti. Yeni ekosistemi oluşturan uygulamalarla ilgili de konuşan Yılmaz, "Sağladığımız faydaları çoğaltmak istiyoruz. 'Param Bireysel’ ürünlerimiz ile bireysel kullanıcıların tüm finansal ihtiyaçlarına cevap verecek bir uygulama sunacağız. 'Param Ticari' ise ticari işletmeler için gerekli bütün finansal ihtiyaçların toplandığı tek nokta olacak.
Bir diğer yeni hizmetimiz 'Param Next' servis platformu; finansal çözümleri ve ürünleri anında ve kolay bir şekilde, iş modelinden bağımsız olarak entegre etmeyi sağlayacak. 'Param Global' ise İngiltere ve Hollanda merkezli, Avrupalı tüketicilerin tüm ihtiyaçlarına cevap verecek global finans uygulaması olacak." şeklinde konuştu.
Param Grup şirketlerinin 2023 yılındaki hedeflerinden de bahseden Yılmaz, "İşimizi çok severek yapıyoruz. Bu sevgi ve adanmışlık, başarıyı da beraberinde getiriyor. Her yıl bir önceki döneme kıyasla daha iyi sonuçlar alıyoruz. 2023 yılı için de büyük hedeflerimiz var. Param’ın bireysel ürünleri ile 2022 yılında 9,2 milyar TL olan alışveriş tutarını 2023'te 23 milyar TL'ye çıkarmayı planlıyoruz. Bu yıl ParamPOS'ta ciro hedefimizi 113 milyar TL olarak belirledik." ifadelerine yer verdi.
– İnsan kaynağının yüzde 50'si kadın çalışanlardan oluşuyor
Param'ın büyüme başarısında çalışanların önemli rol oynadığını belirten Yılmaz, Param Ailesi'nin 2022 yılında 662 kişiye ulaştığını, insan kaynağının yüzde 50'sinin ise kadın çalışanlardan oluştuğunu vurguladı.
Kadın çalışan ve kadın yönetici oranıyla sektöre örnek olmayı amaçladıklarını ifade eden Yılmaz, "Kadın çalışan sayısı bakımından, teknoloji şirketlerinin ortalaması dikkate alındığında çok yüksek bir oran yakaladık. Bu oran bizi çok sevindiriyor, çeşitli olduğumuz kadar güçlü olduğumuza inanıyoruz. Sürdürülebilir ve verimli büyümenin, eşitlikçi iş ortamı yaratarak sağlanabileceğine inanıyoruz." Yeni dönemde istihdamı daha da artırmak istiyoruz. 2023 yılındaki hedefimiz, toplam 1.000 kişiye istihdam oluşturmak." diye konuştu.
– "Net kârımızın yüzde 20’sini çalışanlarımızla paylaştık"
Param'ın insan kaynakları vizyonunu sürekli olarak geliştirdiğini dile getiren Yılmaz, "Çalışanlarımızın mutluluğunu ve şirketimizle kurdukları bağlılık ilişkisini önemsiyoruz. Yılın sonunda aldığımız bir kararla, şirketimizin net kârının yüzde 20’sini oluşturan yaklaşık 15 milyon TL’yi çalışanlarımızla paylaştık. Param Ailesi'nin her bir üyesi bizim için değerli; onların katkısıyla büyüme yolculuğumuzu sürdüreceğiz." değerlendirmesinde bulundu.
Yılmaz, 2023’te fintek sektörüne yeni bir soluk getirirken, kullanıcıların hayatına büyük değer katacak ürün, hizmet ve projeleri hayata geçirmeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.