Yente AŞ, göçmen kuşları korumak için Aktaş Gölü'nde ses bariyerleri inşa etti - Haber 1Haber 1

Yente AŞ, göçmen kuşları korumak için Aktaş Gölü'nde ses bariyerleri inşa etti

Yente AŞ, göçmen kuşları korumak için Aktaş Gölü'nde ses bariyerleri inşa etti

23 Ocak 2025 - 14:20

ABONE OL

İSTANBUL (AA) – Yente AŞ, Aktaş Gölü'nde göçmen kuşların konforunu sağlamak için ürettiği ses bariyerleri projesinin açılışını gerçekleştirdi.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu tarafından Aktaş Gölü'nde açılışı yapılan projeyle, göçmen kuşların güzergahının değişmemesi ve doğanın korunması hedefleniyor.

Türkiye ile Gürcistan arasında yer alan Aktaş Gölü'nde, aralarında endemik türlerin de yer aldığı 42 göçmen kuş yaşamını sürdürüyor. Çıldır-Aktaş Gümrük Kapısı'na geçiş sağlayan kara yolundaki trafik yoğunluğu ise gürültü kirliliğinin giderek artmasına yol açtı.

Kuşların, otobandaki tırların gürültüsünden etkilenmemesi nedenle hayata geçirilen ve hızlı bir şekilde çalışmaların tamamlandığı projede, göl kıyısında bulunan 2 bin 600 metre uzunluğundaki yola, 3 metre yüksekliğinde ses izolasyonuna sahip ses bariyerleri yerleştirildi.

Kaliteli hammadde kullanılarak Avrupa standartlarına uygun olarak üretilen ses bariyerlerinde, yüksek düzeyde ses absorpsiyonu, darbe ve yangın dayanımı özellikleri bulunuyor.

– "Türkiye için örnek bir proje"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Yente AŞ Üst Yöneticisi (CEO) Abdurrahman Yavuz, otoyol ses bariyerinin, gürültü kaynağı ile gürültüden etkilenen bölge arasında ses yalıtımı yapmak amacıyla araya paneller yerleştirilmesiyle inşa edildiğine değindi.

Gürültü kaynağı tarafında, perdeye çarpan sesin bir kısmının emildiğini, böylece gürültü seviyesinde iyileşme sağlandığını kaydeden Yavuz, "Ses bariyerleri, endemik türler için önemli bir koruma sağlayarak doğanın korunmasına katkı sunacak. Bu adım, Türkiye için örnek bir proje haline geldi." ifadelerini kullandı.

Ses bariyerlerini, fabrikalarında yüksek kalite standardıyla ürettiklerini aktaran Yavuz, Çanakkale Köprüsü'nde gerçekleştirdikleri rüzgar bariyeri çalışmalarının da bu projeye emsal teşkil ettiğini belirtti.

Projenin öneminden bahseden Yavuz, "Ağır tonajlı araçların yüksek sesi, kuşların varlığını tehdit etmeye başlamıştı. Endemik türler, hem ülkemiz hem de dünya için büyük önem taşıyor. Uzmanlar, bu çalışmalar sayesinde göçmen kuşların sayısının artacağını ve ilerleyen dönemde daha fazla yeni tür için gölün cazibesinin artacağını belirtti." değerlendirmesinde bulundu.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.