OMÜ Rektörü Ünal: "TEKNOFEST'e katılan projelerin artık üretimle sonuçlandığını görüyoruz" - Haber 1Haber 1

OMÜ Rektörü Ünal: “TEKNOFEST'e katılan projelerin artık üretimle sonuçlandığını görüyoruz”

– “Eğer teknolojiyi kullanamıyorsa, teknoloji vasıtasıyla kullanılan bir gençlik ortaya çıkacak. Artık Türk gençliği, teknolojiyle kullanılabilecek bir gençlik değil, teknolojiyi kullanan ve teknolojiyle kendisini dünyaya net bir şekilde ispat eden, gösteren; ‘Ben varım, yaptığımda en iyisini yapabilirim, yaparım’ diyen bir gençlik ortaya çıktı”

OMÜ Rektörü Ünal: “TEKNOFEST'e katılan projelerin artık üretimle sonuçlandığını görüyoruz”

01 Mayıs 2023 - 12:57

ABONE OL

İSTANBUL (AA) – UĞUR ASLANHAN – Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, TEKNOFEST'in gençlerin sadece proje olarak yönlendirildiği bir festival olmadığını belirterek, "(Festival sayesinde) Ülkenin uluslararası rekabet gücüne katkı sağlayan bilinç düzeyine eriştiğini, projelerin AR-GE'sinin ve ÜR-GE'sinin yapıldığını ve artık üretimle sonuçlandığını görüyoruz." dedi.

Türkiye'de milli teknolojinin geliştirilmesi konusunda kritik rol oynayan birçok kuruluşun paydaşlığıyla, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yürütücülüğünde düzenlenen Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST, beşinci gününde İstanbul Atatürk Havalimanı'nda devam ediyor.

İlk 4 günde yaklaşık 2 milyon kişinin ziyaret ettiği festivalde üniversiteler de katılımcılar ile bir araya gelmeye devam ediyor.

Adını bağımsızlık mücadelesinin başladığı gün olan 19 Mayıs 1919’dan alan ve kuruluşunun 48. yılını kutlayan Ondokuz Mayıs Üniversitesi de önceki yıllarda olduğu gibi bu sene de TEKNOFEST'te yerini aldı.

Festivale 19 takımla katılan ve farklı derecelerde başarılar elde eden Ondokuz Mayıs Üniversitesi, her geçen yıl başarılarına yenisini katıyor.

OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, AA muhabirine konuya ilişkin yaptığı açıklamada, TEKNOFEST'te muhteşem bir coşku yaşandığını belirterek, "Başladığı yıldan bugüne kadar artık bir ekosistemi ve kültürü oluşturduğunu görüyoruz." dedi.

Festivalde sadece yönlendirme yapılmadığını dile getiren Ünal, "Sadece gençlerin proje olarak yönlendirildiği değil artık üretime geçtikleri; ülkenin uluslararası rekabet gücüne katkı sağlayan bilinç düzeyine eriştiğini, projelerin AR-GE'sinin ve ÜR-GE'sinin yapıldığını ve artık üretimle sonuçlandığını görüyoruz." diye konuştu.

Ünal, artık bir kültür oluştuğunu ve zihniyet değiştiğini kaydederek, artık teknolojiyle kullanılan gençlerin değil teknolojiyi kullanan gençlerin oluştuğunu söyledi.

Teknolojiyi kullanan ve teknolojiyle gerçekten üreten, buluşlar gerçekleştiren ve bunu da insanlık yararına sunan bir neslin ortaya çıktığını vurgulayan Ünal, insanların geleceği açısından son derece mutlu olduklarını anlattı.

– "Festivalin ilk günden beri paydaşıyız"

Prof. Dr. Yavuz Ünal, üniversite olarak TEKNOFEST'in paydaş kurumlarından olduklarını ve ilk günden itibaren her yönüyle festivali desteklediklerini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü.

"Özellikle de kendi personelimizin, lisans düzeyindeki öğrencilerimizin yaptığı projeleri desteklemek suretiyle güçlü bir katkı sağlamak istiyoruz. Aslında bu katkı festivale değil bizim eğitim sistemimize, üniversitenin geleceğine önemli bir katkı. Ondokuz Mayıs Üniversitesi eğitim felsefesi içerisinde AR-GE'yi lisans düzeyine indiren, lisans düzeyindeki projeleri destekleyen bir kültüre sahip.

Dolayısıyla lisans düzeyinde öğrencilerimizin yaptığı projeleri desteklediğimiz için özellikle ekonomik ve atölye desteği verdiğimiz için TEKNOFEST'e çok güçlü bir katılım ortaya çıktı. Dolayısıyla bugün 19 finalist takımla buradayız. Şu ana kadar açıklananlar içerisinde 3 tane üst düzey ödül aldık. Ancak değerlendirmeler devam ediyor. Bunun sayısı artacaktır."

– "Samsun'da TEKNOFEST'in düzenlenmesi zihniyet değişimi sağladı"

OMÜ Rektörü Ünal, TEKNOFEST'in geçen yıl Samsun'da yapıldığını belirterek, önceki yıllara göre üniversiteden katbekat yüksek başvuru yapıldığını söyledi.

Ünal, "Baktığımızda onlarca kat üst düzeyde hem başvuru hem de finalist takım olduğunu görüyoruz. Bunların içerisinde projelerin kazandığı aldığı ödülleri de dikkate aldığımızda biz çok net bir şekilde Samsun'un, özellikle sadece şehir değil bölge olarak, bir zihniyet değişimine fırsat oluşturduğunu, bir zihniyet geliştirdiğini net olarak söyleyebiliyoruz kentimiz açısından." şeklinde konuştu.

Bu değişimin tüm Türk gençliği hatta Türk dünyası olarak düşünülebileceğini dile getiren Ünal, sadece Türkiye'de değil yurt dışında da farkındalık oluşturduğunu, gençleri araştırmaya, proje üretmeye ve bu projeleri için kaynak bulmaya yönlendirdiğini anlattı.

Ünal, 7 yıl öncesine göre festivalin ziyaretçi, katılımcı, yarışmacı ve proje gibi tüm alanlarda sayıların katlandığını belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Altını çizmek istediğim şey şu: Eğer teknolojiyi kullanamıyorsa, teknoloji vasıtasıyla kullanılan bir gençlik ortaya çıkacak. Artık Türk gençliği, teknolojiyle kullanılabilecek bir gençlik değil, teknolojiyi kullanan ve teknolojiyle kendisini dünyaya net bir şekilde ispat eden, gösteren; 'Ben varım, yaptığımda en iyisini yapabilirim, yaparım' diyen bir gençlik ortaya çıktı.

Her şeyden önce Cumhurbaşkanımızın vurguladığı özgüven ortaya çıktı. Biz yaparız ve en iyisini yaparız. Dolayısıyla TEKNOFEST bugün düşünülenden çok daha ileri bir noktada, çok daha başarılı bir eylem olarak, bir teknoloji festivali olarak ortaya çıktı."

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.