Dünya seramik sektörü İstanbul'da buluştu - Haber 1Haber 1

Dünya seramik sektörü İstanbul'da buluştu

Dünya seramik sektörü İstanbul'da buluştu

08 Kasım 2022 - 14:11

ABONE OL

İSTANBUL (AA) – Alanında dünyanın en büyük ikinci ihtisas fuarı olan UNICERA Uluslararası Seramik Banyo Mutfak Fuarı, İstanbul Fuar Merkezi'nde kapılarını açtı.

TG Expo Uluslararası Fuarcılık AŞ'den yapılan açıklamaya göre, UNICERA Uluslararası Fuarcılık AŞ ortaklığı, Türkiye Seramik Federasyonu (TSF) ve Tesisat İnşaat Malzemecileri Derneği (TİMDER) iş birliğiyle düzenlenen fuar, dünya seramik sektörünü İstanbul'da bir araya getirdi.

İstanbul Fuar Merkezi'nde organize edilen, 30'u yabancı 300 firmanın yaklaşık 1.200 marka ile katıldığı fuarın, İtalya, İspanya, Fransa, Portekiz, Yunanistan, Çekya, Rusya, Çin, BAE ve Hong Kong başta olmak üzere 100'den fazla ülkeden profesyonel ziyaretçileri ağırlaması bekleniyor.

Bu yıl yerli ve yabancı 120 binden fazla ziyaretçi ağırlayarak rekor kırmayı hedefleyen fuar, 11 Kasım'da sona erecek.

Açıklamada, fuarın açılışında yaptığı konuşmasına yer verilen Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, seramik sektörünün inşaata önemli ölçüde girdi sağladığını, bu konularda Türkiye'nin, dünyanın sayılı üretim merkezlerinden ve ihracatçılarından biri olduğunu bildirdi.

Bu kadar büyük sektörün makine ve ekipman ihtiyacının hala dışarıya bağımlı olmasının Bakanlık olarak kendilerini rahatsız ettiğini aktaran Büyükdede, sektörde kaliteli ve estetik ürünler yapan firmaların gelişmesinden mutluluk duyduklarını kaydetti.

– "(İhracatta) Yılı inşallah 2 milyar dolarla kapatırız"

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe de ham maddesi yerli kaynağa dayandığı için seramikle katma değer yaratıldığını belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Seramik ihracatımız 5 yıldır aralıksız yükselişine devam ediyor. 2021 yılında 1,6 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Yüksek enerji maliyetleri olan bir yerde 10 ayda yine 1,6 milyar dolarlık ihracat yapmayı başardık. Yılı inşallah 2 milyar dolarla kapatırız. Sektörde son dönemde yapılan modern teknoloji üretim kapasitesi herkesin ilgisini çekiyor. Yakın gelecekte umarım 4-5 milyar dolarları konuşma imkanımız olur. Burada bilgi ve teknoloji paylaşımı yapılarak yeni iş imkanlarının temeli atılacak."

TSF Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay ise Türkiye'nin, seramik sektöründe dünyanın önde gelen üreticilerinden olduğunu vurguladı.

Okyay, "Ülkemizin ve sektörümüzün çalışarak ve üreterek verdiği katkı sayesinde ihracatımız 3-4 kat arttı. Bu başarı dikkatleri üzerimize çekmemize ve haksız engellemelerle karşılaşmamıza yol açtı. AB tarafından muhatap bırakıldığımız antidamping vergisi bu engellemelerin başında geliyor." ifadelerini kullandı.

Sektör olarak zorlu bir mücadelenin kendilerini beklediğini, gerek yurt içinde gerekse yurt dışında desteğe ihtiyaç duyulacağını aktaran Okyay, "Dışarıda rekabet gücümüzü artıracak, enerjide belirsizliği ortadan kaldıracak ve stabil fiyatlama gibi her türlü önlemi konuşmamız ve bu yönde aksiyon almamız şart." değerlendirmesinde bulundu.

– Rekor katılım bekleniyor

TSF Başkanı Erdem Çenesiz, bu yıl fuarda 300 firmanın bulunduğunu aktararak, "Geçen sene 120 bin ziyaretçiyle rekor kırılmıştı, bu sene de kıracağız. Kendi ürün portföyümüzü eskiye kıyasla daha iyi hale getirdik. Türk seramiği dünyanın en iyi seramikleri arasında artık." ifadelerini kullandı.

TİMDER Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yıldırım ise sektörün ekonomik büyüklüğüne değinerek, şunları kaydetti:

"Sektörümüz, gerek ürettiği katma değer gerekse ihracat potansiyeliyle ekonomimize güç katan sektörlerin başında geliyor. Seramik kaplama malzemeleri sektöründe Avrupa’nın ikinci büyük, seramik sağlık gereçlerinde ise en büyük üreticisiyiz. Sahip olduğumuz üretim gücümüzü, tanıtım çalışmalarımızla beslediğimizde Türk Seramiğinin marka değerini yükselterek hak ettiği noktaya ulaşmasını sağlayacağız."

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.