Cochlear Türkiye sponsorluğundaki robotik takım "Takım Ruhu Ödülü"nü kazandı - Haber 1Haber 1

Cochlear Türkiye sponsorluğundaki robotik takım “Takım Ruhu Ödülü”nü kazandı

Cochlear Türkiye sponsorluğundaki robotik takım “Takım Ruhu Ödülü”nü kazandı

12 Nisan 2023 - 11:55

ABONE OL

İSTANBUL (AA) – İşitme engelli gençlerin oluşturduğu Anatolian Deaf Eternals Robotics Takımı, Cochlear Türkiye'nin de desteğiyle katıldığı son organizasyondan ödülle döndü.

Cochlear Türkiye açıklamasına göre, işitme engelli gençlerin bilim ve teknoloji alanında ilerlemelerine katkı sağlamak amacıyla Ankara Anadolu Sağırlar Spor Kulübü alt branşı olarak kurulan Anatolian Deaf Eternals Robotics Takımı başarılarına bir yenisini daha ekledi.

Takımda yer alan 20 kişilik ekibin tamamının işitme engelli ya da sağır bireylerden Anatolian Deaf Eternals Robotics, son olarak liseler arası robotik yarışması First Robotics Competition organizasyonunda Takım Ruhu Ödülü'nü alarak teknoloji alanında engellilerin neler başarabileceğini bir kez daha kanıtladı.

Geçen sene aynı yarışmadan Jüri Özel Ödülü ile dönen takım, ulusal ve uluslararası platformlarda işitme engelli bireylerin seslerini duyurabilmek motivasyonuyla yarışmaya hazırlandı.

Açıklamada konuya ilişkin değerlendirmeleri yer alan Ankara Anadolu Spor Kulübü Başkanı, Türkiye Sağırlar Milli Federasyon Başkanı ve Anatolian Deaf Eternals Robotics Takımı Kurucusu Bülent Tekin, takımı, tüm sağır ve işitme engelli bireylerin teknoloji alanında neler yapabileceklerini göstermek, Türkiye'nin ve dünyanın bu konudaki farkındalıklarının artmasını sağlamak amacıyla kurduklarını anlattı.

Kendisinin 1,5 yaşında geçirdiği hastalık sebebiyle uzun yıllardır yaşamını işitme engelli birey olarak sürdürdüğünü kaydeden Tekin, Anatolian Deaf Eternals Robotics Takımı'nın kuruluş sürecinden bahsetti.

Tekin, "Bu takımla en büyük hedefimiz; toplumdaki ön yargıları yıkmak, gelecekteki engelli bireylere örnek olup neler başarabileceklerini göstermek, onlara bir ışık tutmak ve engelli gençleri başarılarla bir araya getirmek. İki yıl önce başlayan bu yolculukta aldığımız ödüller ise en güçlü motivasyonumuz." ifadelerini kullandı.

– "Kodlamadan sosyal becerilere birçok alanda çalışmalar var"

Bülent Tekin, takımdaki oyuncuların hepsinin işitme engelli olduğunu, hocaların ve mentorların ise eğitimini mühendislik alanında tamamlamış engelli kişilerden oluştuğunu belirterek, şu bilgileri verdi:

"Şu anda takım olarak atölyede demir parçalarından motoruna, demir levhadan tekerine ve bilgisayardan kodlamasına kadar her aşamada çalışma yürütürken aynı zamanda çocukların sosyal becerilerine de katkı sunmayı hedefliyoruz. Birlik, beraberlik, takım olmanın gücü ve yaratıcılık gibi birçok kavram üzerinde de çalışma fırsatımız oluyor.

Hem teknoloji alanında çalışmalarımızı sürdürüyor hem de arkadaşlık ilişkilerinin pekişmesine, engel olarak gördüğümüz şeylerin aslında başarı için engel olmadığının fark edilmesine yardımcı oluyoruz. İş birliği, ekip çalışması gibi beraber çalışmayı gerektirecek çalışmalarda gençlerin aktif rol almalarını sağlayarak; teknoloji, engellilik ve gençlik olarak üç kavramı aynı anda kullanıyoruz."

Tekin, nihai hedeflerinin; "tüm bu beceriler eşliğinde hem Türkiye'deki hem de diğer ülkelerdeki robotik yarışmalarına katılıp sağır ve işitme engelli gençlerin farklı deneyimler elde etmelerini ve başarılara imza atmalarını sağlamak" olduğunu vurguladı.

– "Teknolojinin buluşturduğu gençlerin ilham veren başarılarını izlemek gurur verici"

Cochlear Türkiye Genel Müdürü Gül Erden de Anatolian Deaf Eternals Robotics Takımı ile bir araya gelme hikayelerini anlattı.

Bu özel takımın varlığının kendilerini çok heyecanlandırdığını aktaran Erden, "Çünkü işitme kaybı bulunan birçok insan kendini hayatın içinden çekebiliyor ve sosyal bir izolasyon içinde yaşıyor. Böylesine genç, dinamik ve tutkulu insanların yapacakları çalışmalara destek olmak istedik ve sponsorluklarını üstlendik." açıklamasında bulundu.

Erden, First Robotics Competition yarışmasına katılan tek işitme engelli takım olarak çok önemli başarılara imza attıklarını kaydederek, şu ifadeleri kullandı:

"Takımımızın elde ettiği başarıları sadece bir ödül olarak değerlendirmiyoruz. Bu bizim için engelli bireylerin başarabileceklerinin sınırsız olduğunu da gösteriyor. Ayrıca takımımızda birçok koklear implant kullanıcısı var. Teknolojinin buluşturduğu gençlerimizin yine koklear implant teknolojisiyle daha iyi bir işitme performansına sahip olması ve kaybettikleri seslere tekrar kavuşması bizim için ayrıca çok değerli."

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.