10. Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesi'nde "sürdürülebilir gelecek" konuşuldu - Haber 1Haber 1

10. Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesi'nde “sürdürülebilir gelecek” konuşuldu

10. Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesi'nde “sürdürülebilir gelecek” konuşuldu

04 Kasım 2022 - 17:21

ABONE OL

İSTANBUL (AA) – Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından düzenlenen 10. Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesi'nde "sürdürülebilir gelecek" konuşuldu.

Türkiye İMSAD'dan yapılan açıklamaya göre, dernek tarafından 2009'dan bu yana düzenlenen Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesi'nin 10'uncusu, "Sürdürülebilir Gelecek" gerçekleştirildi.

Açıklamada açılışta yaptığı konuşmaya yer verilen Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu, son yıllarda ekonomik, sosyal ve iklim değişikliği konularında küresel boyutta beklenmedik gelişmeler yaşandığını anlattı.

Kovid-19 döneminin her konuda ve hep beraber mutlak sürdürülebilirliğe odaklanmak zorunda ve sorumluluğunda olduklarını açıkça gösterdiğini kaydeden Küçükoğlu, şu açıklamalarda bulundu:

"Sürdürülebilirlik ancak global ölçekte kolektif akıl ve güç birliğiyle hayat bulacak. Gelişmeye hazır, daha iyi olma mücadelesinde kararlı, yaratıcı ve yüksek potansiyele sahip olan sektörümüz, yepyeni normale geçiş sürecini güçlü bir gelişime dönüştürme potansiyeline sahip. Sürdürülebilirlik adına etkimizin ve sorumluluğumuzun ne kadar büyük olduğunun bilincindeyiz. Dünyamızın geleceğinde belirleyici olacak son 30 yılın içindeyiz, bu süreci yok sayamayız. Konfor alanlarımızdan fedakarlık yapma niyeti ve iradesi, sürdürülebilirlik hamlemizin etkisini başlatacak ve yükseltecektir” dedi.

– "Toplam pazar büyüklüğümüz 94,1 milyar dolara ulaştı"

Tayfun Küçükoğlu, Türkiye inşaat malzemesi sanayicileri olarak, enerji verimli, çevre dostu, yenilikçi bir üretim hedeflerken, Türkiye'deki sürdürülebilir malzeme ihtiyacının karşılanması için inovatif ürünler geliştirmeye devam etmeleri gerektiğinin bilincinde olduklarını vurguladı.

Türkiye inşaat malzemesi sanayisi olarak, global pazarlardaki yüksek ihracat performanslarını daha da ileriye taşıdıklarını ve yeni rekorlara imza attıklarını kaydeden Küçükoğlu, şu bilgileri verdi:

"2021 ihracatımızı yüzde 46,2 artışla 30,8 milyar dolar seviyelerine taşımayı başardık. Miktar olarak 64,79 milyon ton ihracat yaptık. İç pazar büyüklüğümüz 63,3 milyar dolar oldu. Toplam pazar büyüklüğümüz 94,1 milyar dolara ulaştı. İthalatımızın 3,5 misli ihracat gerçekleştirerek ülkemize sağladığımız cari fazlayı yükselttik. Ülkemizde miktar olarak en yüksek ihracat yapan üçüncü sektör konumumuzu güçlendirdik."

– "Sürdürülebilir çözümlerle küresel ekonominin sunduğu fırsatlardan daha çok faydalanabiliriz"

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan da sürdürülebilirlikle ilgili adımların, uzun soluklu politikaların kararlılıkla uygulandığı takdirde başarılı olabileceğini belirterek, "İnşaat sektörü ancak sürdürülebilir çözüm ve uygulamalar sayesinde küresel ekonominin sunduğu fırsatlardan daha çok faydalanma imkanı bulabilir." ifadesini kullandı.

Doğrudan ve dolaylı şekilde geniş bir etki alanı bulunan inşaat sektörünün uluslararası pazarlarda özellikle Avrupa'da rekabet gücünü koruyabilmesi için bu adımları bugünden atması gerektiğini vurgulayan Turan, şu ifadeleri kullandı:

"Sektörün teknoloji ve Ar-Ge'ye yönelerek, katma değeri artırarak, tasarımları güçlendirerek daha fazla dünya markası çıkarması gerekiyor. Çevre ve insan hayatı üzerindeki doğrudan etkileri göz önüne alındığında inşaat sektöründe iş süreçlerinin, 'sürdürülebilirlik kalkınma' anlayışıyla paralel hale getirilmesi büyük önem taşımaktadır. Yeşil teknolojilerin desteğiyle çevre dostu olabilmek için tüm değer zinciriyle gerçek zamanlı bilgi takibine dayalı, akıllı, entegre ve bağlantılı binalar inşa etmek önemli."

Turan, dijital teknolojilerin kullanımının ve Yeşil Mutabakat'a uyumun öneminden bahsederek, "Sektörü yeşil dönüşüme entegre etmek, geri dönüştürülmüş malzemelerin kullanımını ve enerji verimliliğini artırmak ülkemizin rekabetçiliğinin korunmasında önemli rol oynayacak." açıklamasında bulundu.

– "Sürdürülebilirlik konusunda artık konuşmanın ötesine geçmeliyiz"

İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay ise sürdürülebilirlik konusunun son yıllarda çok konuşulduğunu ancak artık konuşmanın ötesine geçmek gerektiğini vurguladı.

Okyay, "Şehirleri dönüştüreceğimiz kritik sürecin içindeyiz. Konuşmanın ötesinde daha fazla icraata ihtiyacımız var. Sürdürülebilirlikle ilgili sonuçlara ancak uzun dönemli stratejilerle ulaşabiliriz. Yarının şehirlerini oluştururken, sürdürülebilirlik için doğru adımları atmak önceliğimiz olmalı. Endüstri, kamu, akademi, sivil toplum örgütleri hep birlikte çalışmalı." açıklamasında bulundu.

– "Sürdürülebilirliğe uyum rekabette avantaj sağlar"

TİM Başkan Vekili Çetin Tecdelioğlu da yurt dışındaki potansiyelin güçlü olduğunu ve daha çok iş alınabileceğini, Türkiye yapı sektörünün bu potansiyele sahip olduğunu anlattı.

Sürdürülebilirliğe hızlı uyumun rekabette sağladığı avantajlara işaret eden Tecdelioğlu, "TİM çatısı altında sürdürülebilirlik bilim kurulu kurduk. İnşaatın dijitalleşmesi konusunda Türkiye İMSAD ile çalışma yürütüyoruz. Şirketlere dijital kütüphaneler oluşturmaları konusunda teşvik sağlamaya çalışıyoruz, ihracat açısından yapı sektörü şirketlerinin dijital kütüphanelerini oluşturmaları rekabete katkı sağlayacaktır." ifadelerini kullandı.

– Özbekistan ile sektörler arası iş birliği protokolü imzalandı

Açılış konuşmalarının ardından gerçekleştirilen oturumlarda ve sunumlarda "sürdürülebilir bölgeler ve akıllı şehirler", "yarının dünyasında sürdürülebilir inşaat", "sürdürülebilir yapılar", "inşaat sektörünün dijital geleceği", "sürdürülebilir finans", "çevresel, sosyal ve kurumsal yönetişim (ESG)", "kurumsal sürdürülebilirlik ve sosyal fayda iletişimi" gibi konularda alanında uzman yerli ve yabancı konuşmacılar, tecrübe ve değerlendirmelerini paylaştı

Zirve kapsamında Özbekistan inşaat malzemesi sektörünün gelişimi amacıyla, Özbekistan Yapı Malzemeleri Sanayi İşletmeleri Derneği'ni kuran Özbek Sanayi ve İnşaat Bankası ile Türkiye İMSAD arasında iş birliği protokolü imzalandı.

İmzalar Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu ile Özbek Sanayi ve İnşaat Bankası Başkan Yardımcısı Yusupov Shokhzod Makhmatmurodovich tarafından atıldı.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.