Cumhuriyet'in 100. yılında bilimsel F klavye seferberliği başlatılıyor - Haber 1Haber 1

Cumhuriyet’in 100. yılında bilimsel F klavye seferberliği başlatılıyor

Cumhuriyet’in 100. yılında bilimsel F klavye seferberliği başlatılıyor
Son Güncelleme :

05 Ekim 2023 - 15:10

6.601 okunma

Birleşmiş Milletler’e bağlı Uluslararası Bilgi İşlem ve İletişim Federasyonu (İNTERSTENO) Türk- Ulusal Grubu, Cumhuriyetimizin 100. yılında, Türkiye çapında Bilimsel F Klavye Seferberliği başlatıyor…

Yıllardır F klavye konusunda çalışmalar yapan ve uluslararası ödüller kazanan Intersteno-Türk Grubu, yeni bir projeye imza atmaya hazırlanıyor. Birleşmiş Milletler’e bağlı Uluslararası Bilgi İşlem ve İletişim Federasyonu (INTERSTENO) Türk- Ulusal Grubu, Cumhuriyetimizin 100. yılında, Türkiye çapında Bilimsel F Klavye Seferberliği başlatıyor. Bu kampanya ile 5-6 yaşındaki ana okul (okuma yazma bilmeyen çocuklar), öğrencileri ve üniversite öğrencileri dahil sayısı 30 milyona ulaşan tüm öğrenciler ile birlikte halkın da katılım sağlanması hedefleniyor.

Bu eğitimle Türkiye’nin Dünya Bilgisayar Klavye Şampiyonları gibi on parmakla Türkçe’ye en uygun F Klavyede bilimsel bilgisayar klavye kullanmaları sağlanacak. Bilimsel Klavye Seferberliği’ni başlatabilmek için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Milli Eğitim Bakanlığı’ndan destek vermeleri talep edildi.

İntersteno-Türk Ulusal Grubu, F klavye duayeni rahmetli Dr. İhsan Sıtkı Yener’in 60 saatlik ders programından yararlandı. Türkiye’de ve dünyada bir numara olan “Oyunlu F Klavye Programı” ve Milli Eğitim Bakanlığı Yeğitek Genel Müdürlüğü ile birlikte F Klavye Temel Eğitim Programı hazırladı.

Programların linkleri:
oyun.fklavye.org.tr/program
fklavye.gov.tr/Videolar

Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü, grubun önerisini de dikkate alarak Halk Eğitim Merkezleri’nde, on parmakla F Klavye öğrenme yaşını 6’ya indirdi. Oyunlu F Klavye Programı sayesinde, 5-6 yaşındaki çocuklar ve diğer yaştaki çocuklar, oyun oynarken on parmakla bilgisayar kullanmasını öğrenebilecekler.

Bilgisayarı on parmakla kullanma, Avrupa ülkelerinde ve Amerika’da %90- 95’ler seviyesinde. Türkiye’de ise bu oran % 4-5’ler seviyesinde bulunuyor. Tüm okullarda önerilen iki programla F klavye eğitimi başlatıldığı takdirde  on parmakla bilgisayar klavye kullanma oranının birkaç yıl içinde %90 – 95’ler seviyesine çıkartmak mümkün olacak.

Yapılan araştırmalaraya göre, gittikçe yaygınlaşan yapay zeka ve sesi yazıya çeviren sistem, on parmakla bilgisayar klavyesini kullanmanın önemini giderek artıyor. Bu durum, klavyenin terkedilmesini imkansız hale getiriyor. Bu  nedenle zaman kaybetmeden, öğrenciler dahil herkesin bilgisayar klavye eğitimi almaları tavsiye ediliyor.

Türk Milli Klavye Takımı, 2023 yılında yapılan Dünya Bilgisayar Klavye Şampiyonası’nda, 8 kategoride dağıtılan 24 madalyanın 11’ini kazanarak gerek ferdi ve gerekse takım halinde dünya şampiyonu oldu.

Dünya şampiyonluklarımıza ve Grubun faaliyetlerine internet sitesinden ulaşmak mümkün:

www.intersteno.org.tr

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

DÖVİZ KURU

BIST100
DOLAR
EURO
BITCOIN
ÇEYREK ALTIN
GRAM ALTIN