3 Kasım’da yapılan seçimde ABD’nin yeni başkanı seçilen Joe Biden, hangi politikaları uygulayacak, hangi konulara öncelik verecek? Biden, başkanlık seçimine adaylığını resmen duyurduğunda bunun işaretlerini vermişti. Biden, seçmenlere iki alanda mücadele edeceği sözünü vermişti: “Ülkeyi inşa etmiş olan” işçiler ve ülkedeki kutuplaşmayı sonlandırabilecek köprüler.
ABD, son yılların en sıkıntılı dönemini yaşıyor. Bir yandan koronavirüs sürecinde ekonominin içine girdiği kriz, diğer yandan ırkçılık olmak üzere çeşitli sorunlarla uğraşan ABD, Biden’in başkan olmasıyla yeni bir dönemece girmiş bulunuyor. Biden işçilere yeni ekonomik fırsatlar yaratmayı, çevreyi koruyan bazı kuralları geri getirmeyi, sağlık hakkına erişimi artırmayı ve uluslararası işbirliklerini geliştirmeyi hedefliyor.
İşte ABD’nin yeni başkanı Joe Biden’ın hedefleri, işte seçmenlere vaatleri…
ABD’nin en acil sorunu olan koronavirüs ile ilgili daha disiplinli bir mücadele yürütülecek. Ülke genelinde herkese ücretsiz test imkanı sağlanacak. Ulusal filyasyon programı için 100 bin kişi işe alınacak. Her eyalette en az 10 test merkezi kurulacak. Tüm valilerin maske takması zorunlu hale getirilecek.
ASGARİ ÜCRET ARTIRILACAK,YEŞİL ENERJİYE YATIRIM YAPILACAK
Koronavirüsün ekonomik etkisine karşı, ailelere ve küçük iş yerlerine destek vermek için “ne gerekiyorsa” yapılacak. Öneriler arasında sosyal güvenlik ödemelerini aylık 200 dolar azaltmak, Trump dönemindeki vergi kesintilerini iptal etmek ve federal öğrenim kredisi borçlarından 10’ar bin dolar affetmek var.
“Tekrar Daha İyi İnşa Et” adı verilen plan ile, geleneksel olarak Demokratları destekleyen öğrenciler ve işçiler memnun edilecek. Ülke genelinde asgari ücreti saatlik 15 dolara (yaklaşık 130 TL) yükseltilecek. Bu Biden’ın en büyük ve sola kayan vaatlerinden biriydi.
Yeşil enerji için 2 trilyon dolar yatırım yapılacak “yeşil endüstriyel üretimi” artırılacak ve işçilerin durumu iyileştirilecek. Federal bütçeden 400 milyar doları,ise ABD’de üretilmiş ürünleri satın almak için kullanılacak.
Ulaştırma projelerinde ABD ürünlerinin kullanılmasını zorunlu kılan yasalar çıkarılacak.
IRKÇILIĞI ÖNLEMEK İÇİN AZINLIKLARA HİBE VERİLECEK, ŞARGI REFORMU YAPILACAK
Bu yıl ABD’yi sarsan ırkçılık karşıtı protestoların ardından Biden, ABD’de ırkçılık olduğunu ve bununla, azınlıkları destekleyen geniş ekonomik ve sosyal politikalar aracılığıyla mücadele etmek gerektiğini söyledi.
“Tekrar inşa” programının sac ayaklarından biri, azınlıkların işletmelerine destek verecek 30 milyar dolarlık bir yatırım fonu. Adli yargı konusunda ise 1990’lardaki “suçla sert mücadele” fikri değişmiş gözüküyor. Biden artık hapisteki insan sayısını azaltma; adalet sistemindeki ırk, toplumsal cinsiyet ve gelir temelli eşitsizlikleri giderme ve serbest kalan hükümlüleri rehabilite etme politikalarını savunuyor.
20 milyar dolarlık bir hibe programı aracılığıyla cezaevine giren kişilerin sayısını azaltmayı, hapis cezalarında alt sınırı kaldırmayı, esrarı yasallaştırmayı, sabıka kayıtlarındaki geçmiş esrar suçlarını silmeyi ve idamı kaldırmayı savunuyor.
Öte yandan kolluk kuvvetlerine aktarılan parayı azaltma çağrılarına karşı çıkarak mevcut standardın korunması gerektiğini söylüyor.
PARİS ANLAŞMASI’NA YENİDEN KATILIM SAĞLANACAK
İklim değişikliğini varoluşsal bir tehdit olarak adlandıran Biden, karbon salımını azaltmak için dünyanın geri kalanıyla birlikte çaba harcayacağını ve Paris İklim Anlaşması’nı tekrar imzalayacağını açıkladı.
Obama’nın imzaladığı ve Trump’ın çekildiği anlaşma, 2025’teki karbon salımının 2005’tekinden yüzde 28 az olmasını öngörüyordu.
Partisinin sol kanadının önerdiği Yeşil Yeni Anlaşma paketini onaylayan Biden, bunun yerine yeşil teknolojilere dair araştırmalara federal bütçeden 1,7 trilyon dolar yatırmak istiyor.
2050’de net karbon salımı sıfır olan bir ABD hayal eden Biden, böylece bu alanda Çin ve Hindistan’ın verdiği sözlerden daha büyük bir söz veriyor.
Biden yeşil enerji sektörüne yapacağı yatırımla iş imkanını da artıracağını söylüyor.
ABD’NIN DIŞ DÜNYADA SARSILAN İTİBARI ONARILACAK
Biden başkanlık koltuğuna oturduktan sonra önceliği ulusal sorunlara verecek. Fakat bu Biden’ın, Trump’ın izolasyoncu politikalarına itirazının değiştiği anlamına gelmiyor. Biden buna karşı çok yanlılık ve dünya sahnesinde daha aktif bir ABD’yi savunuyor. ABD’nin müttefikleriyle, özellikle de Trump’ın fonunu kesmekle tehdit ettiği NATO ile ilişkiler, tamir edilecek.
Adil olmayan çevre ve ticaret uygulamaları nedeniyle Çin’den hesap sorulacak. Ancak bu, bunun tek taraflı gümrük tarifeleri yerine diğer demokrasilerin de katılacağı bir koalisyon aracılığıyla yapılacak.
HALKIN YÜZDE 87’Sİ SİGORTALANACAK
Amerika, geliri dağılımı bozuk olan ülkelerin başında geliyor. Halkın çok büyük bölümü, sağlık sisteminden yeterince yararlanamıyor. Biden’in seçim vaatleri arasında sağlık sisteminin iyileştirilmesi var. Buna göre, başkan yardımcısı olduğu dönemde eski başkan Barack Obama’nın çıkardığı Obamacare, genişletilecek ve nüfusun yüzde 97’sini sigortalanacak.
Partisinin sol kanadından gelen herkese ücretsiz sağlık hakkına karşı çıkan Biden’ın planının 10 yılda 2,25 trilyon dolara mal olacağı düşünülüyor.
GÖÇ POLİTİKASI, TERSİNE ÇEVRİLECEK
Biden iktidarının ilk 100 gününde Meksika sınırını yasa dışı yollardan geçen göçmen çocukları ebeveynlerinden ayırma politikasını sonlandıracağını, sığınma başvurularının kaç defa yapılabileceğine dair kısıtlamaları kaldıracağını, nüfusu ağırlıklı olarak Müslümanlardan oluşan bazı ülkelere getirilen seyahat yasağını bitireceğini açıkladı.
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM VE ÜNİVERSİTE EĞİTİMİ PARASIZ YAPILACAK
Bu alanda partisi içinde popülerleşen sol politikaları benimseyen Biden, tüm çocuklara ücretsiz okul öncesi eğitimi vermeyi, ücretsiz üniversitelerin sayısını artırmayı, öğrenim kredilerine af getirmeyi hedefliyor.
Biden bunların parasını, Trump’ın iptal ettiği bazı vergileri geri getirerek çıkarmayı planlıyor.