İngiltere'nin özür dilediği müslüman konuştu - Haber 1Haber 1

İngiltere’nin özür dilediği müslüman konuştu

İngiltere’nin özür dilediği müslüman konuştu

19 Kasım 2021 - 15:31

ABONE OL

LONDRA (AA) – İngiliz hükümeti, 2015’te “terörizmi meşrulaştırmak” ile itham ettiği ve “aşırılık yanlısı nefret vaizi” olarak nitelediği Dr. Salman Butt’tan özür diledi.

The Guardian’da yer alan habere göre, “islam21c.com” internet sitesinin editörlüğünü yapan Butt, 2015’te bir başbakanlık basın duyurusunda isminin “şiddete başvurmayan aşırılar” arasında yer alması ve “terörizmi meşrulaştıran birisi” olarak lanse edilmesinin ardından başlattığı hukuk mücadelesini kazandı.

İngiliz hükümeti, ilk başlarda bu iddiasını savunsa da Butt’un açtığı davayı kazanmasının ardından ismini basın açıklamasından silmeyi, tazminat ve yasal masraflarını ödemeyi kabul etti.

İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel, İngiliz hükümeti adına, Salman’ın “aşırılıkçı nefret vaizi” olarak yanlış şekilde tanımlanması nedeniyle Butt’tan özür diledi.

Patel’in hukuk danışmanı Aidan Eardley, bugün halka açık yapılan duruşmada okuduğu bildiride şu ifadeleri kullandı:

“Hükümet, Dr. Butt’ın terörizmi meşrulaştıran aşırılık yanlısı bir nefret vaizi olduğunu ve dolayısıyla onun bu etki altında olan biri olduğunu iddia etmenin tamamen yanlış olduğunu kabul ediyor. Kendisine verilen zarar ve özellikle iddianın bu kadar uzun süre devam etmesi ve devam ettirilmesi nedeniyle üzgünüz.”

Hukuki sürecin ardından üniversitelerin ve diğer Müslüman konuşmacıların isimleri de basın açıklamasından kaldırıldı.

– “Aşırıcılık söylemi öldü”

Dr. Salman Butt da İngiliz hükümeti adına nazik özrü için Bakan Patel’e teşekkür etti ve bu özrü kabul ettiğini dile getirdi.

Butt, bunun Patel’in değil, dönemin İçişleri Bakanı Theresa May’ın hatası olduğunu belirterek, “Bu davadan özellikle alınacak en net derslerden biri, ‘aşırıcılık’ ve dolayısıyla ‘aşırıcılıkla mücadele’ kavramının aslında ne kadar temelsiz olduğudur.” dedi.

Aşırıcılık söyleminin öldüğüne inandığını söyleyen Butt, “Gittikçe daha fazla insan, bu söylemin güçlüler tarafından hoşlanmadıkları veya zorlamadan meydan okuyamadıkları herhangi bir düşünce, fikir veya konuşmayı susturmak için kullandığı belirsiz bir terim olduğunu fark ediyor. Bu, günümüzün sapkınlığıdır.” ifadelerini kullandı.

Butt’ın avukatı Tamsin Allen da müvekkiline önemli miktarda tazminat ödeneceğini, Butt’ın artık tamamen aklanmasından memnuniyet duyduklarını dile getirdi.

İngiltere merkezli sivil toplum kuruluşu CAGE’in Direktörü Muhammed Rabbani de söz konusu dava neticesinde, Müslüman toplulukları gözetlemek için bir kılıf olduğunu öne sürdüğü radikalleşmeyi önleme programı için ölüm çanlarının çalması gerektiğini söyledi.

Rabbani, “Özür, yalnızca ‘aşırıcılık’ etiketlerinin siyasallaştırılması temelini boşaltmakla kalmıyor, aynı zamanda bu mantığa bağlı başarısız radikalleşmeyi önleme stratejisini de kritik şekilde sakat bırakıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

– İngiltere’nin aşırılıkla mücadele programı mahkemelik olmuştu

2015’te Theresa May’in içişleri bakanlığı döneminde hazırlanan ve yürürlüğe giren “Prevent” (Önle) adlı programın mağdurlarından Dr. Salman Butt, bu programa karşı hukuk mücadelesi başlatmıştı.

Başvurusu Yüksek Mahkeme tarafından kabul edilen Butt’ın davası 6 Aralık 2016’da Londra’da görülmeye başlanmış ve İçişleri Bakanlığına karşı açılan bu dava, “Prevent” uygulamasını hedef alması bakımından bir ilk olmuştu.

Prevent programıyla ilgili 2015’te yayımlanan bir başbakanlık basın duyurusunda ismi “şiddete başvurmayan aşırılar” arasında anılan Butt’ın, üniversitelerde konuşma yapmasının engellenmesi çağrısı yapılmıştı.

Prevent programı, hükümetin en çok tepki çeken uygulamaları arasında yer almış ve programın, üniversiteler dahil bütün eğitim kurumlarının yöneticilerini ve öğretmenlerini öğrencileri ihbar etmeye zorladığı savunulmuştu.

Butt hakkındaki ihbarın da Henry Jackson Society adlı aşırı sağcı bir sivil toplum kuruluşu tarafından yapıldığı ortaya çıkmıştı.

Söz konusu kuruluş, Butt’ın yayımladığı yazılardan ve sosyal medya hesaplarındaki görüşlerinden oluşturduğu dosyayı başbakanlık bünyesindeki Aşırılık Analiz Birimine ulaştırmıştı.

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.