
Çin’in Wuhan eyaletinde patlak veren koronavirüs salgını her geçen dakika etkisini artırıyor. Çin’de hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 665’e ulaşırken, vaka görülen toplam kişi sayısı da 77 bin 658 oldu. 24 saatte 71 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Covid-19 adı verilen koronavirüs salgının yayıldığı tek nokta Çin değil. Çin’den sonra en çok vaka Güney Kore, İran ve İtalya’da görüldü. İtalya’da ölü sayısı 7, İran’da 14 oldu. Avrupa teyakkuza geçerken, İtalya’dan İspanya’ya giden bir doktorda koronavirüs testi pozitif çıktı. İspanya yönetimi oteli karantina altına alma kararı aldı. Otel turistlerin gözdeleri arasında yer alıyor ve içinde 1000 kişi bulunuyor.
Koronavirüs salgını birçok ülkeye sıçradı. Çin’de ölü sayısı bir günde 71 kişi artarak 2 bin 665 olurken, vaka sayısı da 77 bin 658 olarak duyuruldu. Çin’den sonra en büyül salgın İran’da görüldü. İran’da koronavirüs nedeniyle ölen kişi sayısı 14 oldu. Avrupa’da ise bedeli İtalya ödüyor. İtalya, koronavirüs salgını nedeniyle 7 kişinin öldüğünü duyurdu. Önlemleri üst düzeye çıkaran İtalya’dan İspanya’ya giden bir doktorda da koronavirüs tespit edildi. 1000 kişinin kaldığı otel koronaviürs riski nedeniyle karantina altına alındı. Sabah’ta yayınlanan habere göre koronavirüs salgını ile ilgili son gelişmeler şöyle…


İRAN: BİR TÜCCARDAN BULAŞTI
Vaka sayısının 47’ye yükseldiği ülkede, virüsü İran’a taşıyan ilk kişinin Çin’i ziyaret eden bir tüccar olduğu belirtiliyor. İran Sağlık Bakanı Said Namaki, “Virüs Kum kentine Çin’den geldi. Virüsten ölen Kumlu bir tüccar düzenli olarak Çin’i ziyaret ediyordu. İki ülke arasındaki uçuşların iptal edilmiş olmasına rağmen, İran’a aktarmalı olarak geldi” dedi. İranlı bakan halka da, Şii hacıların kutsal addettiği Kum kentine gidilmemesi için çağrıda bulundu.

DÜKKANLAR KAPALI
Kum ve başkent Tahran’ın da dahil olduğu bir dizi kentte okullar en az salı gününe kadar kapatılırken, Tahran Belediye Bakanı Piruz Hanaçi durumun kötüleşmesi halinde belediye çalışanlarının evden çalışmasının gerekebileceğini söyledi. Tahran’da çok sayıda dükkanın kapalı olduğu, maske bulmanın zorlaştığı ve sokaklardaki insan sayısının da azaldığı belirtiliyor.



KUVEYT’TE 8 VAKA
Kuveyt, İran’dan dönen 3 Kuveytli’de daha koronavirüsüne rastlandığını açıklayarak, ülkedeki toplam vaka sayısının 8’e yükseldiğini duyurdu. İran’dan gelen yolcuların virüs tespit edilmesi üzerine bir otelde karantinaya alındığı bildirilirken, hastaların durumunun stabil olduğu ifade edildi.

AVRUPA’DA BEDELİ İTALYA ÖDEDİ
İtalya’nın da koronavirüs salgını ile başı belada. İtalya’da ölü sayısı 7’ye yükselirken, kentte önlemler üst düzeye çıkarıldı. İtalya yönetimi virüsün bulaştığı kişi sayısını 230 olarak duyurdu.

İTALYA’DA ALARM VERİLDİ
Ülkeler tek tek buraya seyahat uyarısı yapmaya başlarken, İtalya’da tam bir kaos ve panik havası esiyor.

İTALYA’NIN TURİSTİK MERKEZLERİ RİSK ALTINDA
Ülkenin finans, moda ve ticaret merkezi Milano’nun baş şehri olduğu Lombardiya ile Venedik’i içine alan Veneto virüsten en çok etkilenen bölgeler oldu.
RAFLARDA ÜRÜN KALMADI
Özellikle Milano’da yiyecek stoğu yapmak isteyenler marketlerin raflarını boşalttı.El temizleme jelleri ve maskelerin market ve eczanelerde tükenmesi üzerine fırsatçıların internet üzerinden bunları fahiş fiyatlara satmaya başlaması tüketici derneklerini kızdırdı.

“İTALYA’YA GİTMEYİN” UYARISI
İtalya’daki bu durum, diğer ülkeleri de endişelendirdi. İsrail, Yunanistan, Hırvatistan, İrlanda, Sırbistan ve Bosna Hersek gibi ülkeler vatandaşlarına İtalya’ya seyahat etmemeleri, Almanya, İngiltere, ABD ise dikkatli olmaları uyarısı yapıyor.

TREN SEFERLERİ AKSIYOR
Öte yandan, virüs paniği, demiryolu taşımacılığında da büyük aksaklıklar yaşanmasına neden oldu. Kuzeye giden hızlı trenlerin, koronavirüs görülen kasabalardaki sağlık denetimlerinden dolayı güzergahlarını değiştirmesi kaosa yol açtı.

İTALYA’DAN İSPANYA’YA GİDEN DOKTORDA KORONAVİRÜS ÇIKTI
Öte yandan, virüs paniği, demiryolu taşımacılığında da büyük aksaklıklar yaşanmasına neden oldu. Kuzeye giden hızlı trenlerin, koronavirüs görülen kasabalardaki sağlık denetimlerinden dolayı güzergahlarını değiştirmesi kaosa yol açtı.



OTELDEKİ 1000 KİŞİ KARANTİNAYA ALINMIŞ DURUMDA
Virüs testi pozitif çıkan İtalyan doktorun kaldığı oteldeki yaklaşık 1000 kişi karantinaya alınmış durumda. Oteldeki turistlerin virüs taramasından geçirileceği ve test örneklerinin Madrid’e gönderileceği bilgisi paylaşıldı.Doktorun 6 gündür eşi ile birlikte otelde konakladığı ve şu an ikilinin de karantinaya alınan insanlar arasında olduğu ifade ediliyor.Sabah