Refah toplumlarının ve başarılı liderlerin yöntemi: Mindfullness (Farkındalık) - Haber 1Haber 1

Refah toplumlarının ve başarılı liderlerin yöntemi: Mindfullness (Farkındalık)

02 Kasım 2015 - 11:41

ABONE OL

Farkındalık yöntemi, uzun yıllar Batı’da bilimsel araştırmaları ve çalışmaları yapılan bir uygulama. Günümüzde psikolojik tedavilerde ve liderlerin başarılı yönetim kararları almalarını sağlayan yöntemler içerisinde yer alıyor.

Farkındalık, zihnimizde, bedenimizde ve etrafımızda olan olayları, yargılamadan şu andaki etkilerini, hassasiyet ve kabullenici bir tavır ile dikkate almaktır. Anın, farkında olmaktır.

Genellikle düşünme, hissetme ve davranış kalıplarımızı, daha derin bir farkındalık ile yönetebilme kapasitemizi arttırmayı sağlayan, bir dizi uygulamadır.

Hayatın zorluklarını, daha yüksek bir kapasite genişliği ile ve daha derin farkındalıkla yöneterek, daha refah, zihinsel berraklığa sahip olmanın yanında kendimiz ve etrafımızla daha sağlıklı ilişkiler kurmamıza ve kararlar almamıza fayda sağlar. Zor bir durumdan kaçmak veya rahatsız olmak yerine farkındalık ile bakış açımızı ve çözüm üretme yöntemimizi değiştirerek aynı konunun bir daha yaşandığında artık zor gelmemesini sağlar.

FARKINDALIK UYGULAMALARI, BEYNİN GELİŞİMİNE KATKI SAĞLIYOR

Uzun yıllar Batı’da bilimsel araştırmaları ve çalışmaları yapılan uygulama, günümüzde psikolojik tedavilerde ve liderlerin başarılı yönetim kararları almalarını sağlayan yöntemler içerisinde yer alıyor. Hatta Avrupa’da ve Amerika’da önde gelen üniversitelerde yapılan bilimsel araştırmalar farkındalık uygulamalarının insan beyninin gelişimine sağladığı katkıları ispatlıyor.

Batıda ilk çalışmalar, Jon Kabat-Zinn tarafından 1970’lerin sonlarında Massachusetts Üniversitesi Tıp Merkezi’ndeki hastalarına yaptığı Farkındalık Tabanlı Stres Azaltma kursu (MBSR) ile başladı.

Yemek yerken yediğiniz gıdanın tadını farkına varmaktan, ağzınızdan çıkan bir kelimenin gerçek anlamını farkında olarak dile getirmeye kadar hayatın tüm alanlarını içeriyor. Bu sebeple sadece liderlerin değil, her bireyin kendi hayatının lideri olarak yaşam hedefi yolunda, anı farkında ve tatmin olarak yaşamasıdır.

Bir an her şeye koşturmakta olduğunuzu fark edin ve kendinizi yavaşlatın, durun derin bir nefes alın. Her anınızı farkında olarak yaşayın. Geçmişe, hedeflere, geleceğe odaklandığınız ana, hemen şu ana dönün.

DUR, GÖZLEMLE, ANA GERİ DÖN

Christopher Germer PhD, bilinçli farkındalığın 3 temel bileşenini şöyle tanımlıyor:

1-Dur

2-Gözlemle

3-Ana geri dön

Ilk adım olarak durmayı deneyebilirsiniz. Bir an her şeye koşturmakta olduğunuzu fark edin ve kendinizi yavaşlatın, durun derin bir nefes alın.

Her anınızı farkında olarak yaşayın. Bir yemeği yerken, yutmadan önce ağzınızda bıraktığı lezzetleri farkına varın.

Geçmişe, hedeflere, geleceğe odaklandığınız ana, hemen şu ana dönün. Geleceğinizin temeli şu anda yatıyor. Bunun farkında olun.

Günümüzde sadece yöneticiler değil, devletlerin geleceğini belirleyen liderlerin kişisel gelişim programlarına alınmış olan yöntem, artık ülkelerin eğitim sistemi ile entegre edilerek daha refah toplumlar yaratılmasını sağlıyor. Buna en güzel örnek İngiliz parlamenterler ve çalışma ekiplerine uygulanmış olan çalışmanın Ekim 2015’te yayınlanan ”Farkında İngiliz Toplumu” çalışmasını incelemenizi öneririm.

MEVLANA’DAN ALTIN ÖĞÜTLER…

Daha önceki yazılarımda da önemle üzerinde durduğum Türkiye’nin refah düzeyinin artması ve Türk dünya markası yaratabilmemiz, vizyoner, üretken, hoşgörülü, insana ve dünyaya değer veren yöneticilerde yatıyor.

Türkiye’nin değişim sürecinde stratejist vizyona ve hoşgörüye sahip daha fazla lider ve yöneticinin olmasının yanında asıl görev bu değerlere sahip gençler yetiştirebilmemizdedir.

Ne geçmiş var, ne gelecek

Ne geçmişe bak üzül, ne de geleceğe bak tasalan.

İçinde bulunduğun anı yaşa: çünkü o an varsın.

Mevlana

Sağlıcakla anda kalın.

Selin’den

Kaynaklar:

Türkiye’de konu ile ilgili ilk çalışmaları başlatan, konuya bilimsel ve akademik araştırma ve gelişim sağlayan MEF Üniversitesi öğretim görevlisi Doç. Dr. Zümra Atalay’a araştırmaları ve paylaşımları için teşekkür ederim.

  • ”Mindful Nation UK” raporu Ekim 2015 www.themindfulnessinitiative.org.uk
  • www.mindfullnesstr.com Doç. Dr. Zümra Atalay
  • Christopher Germer kitap ve çalışmaları
  • Jon Kabat Zinn kitap ve çalışmaları

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.