Erdoğan'ın "muhteşem projeleri" - Haber 1Haber 1

Erdoğan’ın “muhteşem projeleri”

02 Ağustos 2015 - 13:44

ABONE OL

Dünya ekonomi tarihini belirleyen büyük dönemleri bazen tek bir kişinin gerçekleştirdiğini öğrenmek akıl dışı gözüküyor. Ama böyle.

Dünyanın en güçlü iki parası Dolar ve Euro iki kişinin eseri. Bu kişiler de bu sıfatlarıyla tarih yazmışlar. Dolayısıyla tarihe istisnai büyük devlet adamları olarak damgalarını vurmuşlar.

Dolar ile başlayalım. Bugünün dünya parası Dolar eğer çok güçlü bir Amerikan Başkanı var olmasaydı acaba ne durumda olurdu?

Franklin D. Roosvelt Başkan olduğu zaman Amerika yerlerde sürünüyordu. Borsa diye bir şey kalmamıştı. İşadamları intihar ediyor, etmeyenler de sokaklarda çorba kuyruğunda sıraya giriyordu. Yüksek yargı Başkan’a karşıydı. Roosvelt ayrıca felçliydi ve bir sandalyeye mahkumdu.

Bu Başkan Amerika’yı ayağa kaldırdı ve dünya lideri yaptı. Önce megaprojelerle. ABD mega projelerle Roosveltsayesinde tanıştı. Amerika’nın imajı değişti. Roosvelt İkinci Dünya Savaşı’nı fiili olarak kazanan kişidir. Savaş bittiğinde Dolar dünya parası olmuştu.

Euro’nun hikayesi de çok ilginç. Gerisinde tek bir devlet adamının damgasını taşıyor. De Gaulle iktidara geldiğinde yaşlıydı. “O bir diktatör olacak” diyenlere “İnsan 70 yaşında diktatör mü olur” cevabını verdi. Fransa sürünüyordu. İç savaş kapıdaydı. Avrupa’nın yarısı doğrudan Sovyet işgali altındaydı. Öbür yarısı da fiili Amerikan işgalinde.

De Gaulle “Atlantik’ten Urallara” “Avrupalılara ait bir Avrupa” sloganıyla iktidara geldi. Tercümesi Avrupa’dan Amerikalılar ve Sovyetler elini çekmeliydi. Avrupa bütünleşmeli, yüksek teknolojisiyle, güçlü ekonomisiyle, parasıyla dünyada lider olmalıydı. Bu,bugün gerçekleşti. Bugün Avrupa 17 trilyonluk GSMH ile dünya lideri. Euro Dolar ile birlikte dünyanın en güçlü parası.

ERDOĞAN BUGÜN TÜRKİYE’NİN ROOSVELT’İ VE DE GAULLE’ÜDÜR.

Erdoğan iktidara geldiği zaman Türk siyaseti yerlerde sürünüyordu. O kadar ki Türk seçmeni iktidarda olan tüm partileri seçimlerde tasfiye etmiş ve Meclis’e sokmamıştı. Türk parası yerlerde sürünüyordu. Bankaların bir kısmı iflas etmişti. Diğerlerinin hesap makinaları paradaki sıfırlar nedeniyle çalışamaz hale gelmişti. Tuvalete ancak 1 milyon lira girilebiliyordu.

“Erdoğan” inanılmaz denileni başardı. Paradan altı sıfır attı. İstanbul’un bir mahallesinden küçük olan Lüksemburg devletinin kapısını bir milyon dolar borç almak için çalan Türkiye’nin yerine İMF’ye borçlarını ödedi ve dünyaya borç veren bir Türkiye’yi getirdi.

Erdoğan’ın başardıkları ekonomide onu muhteşem realizasyonlar sayfasına taşıyor. Siyasette, medyada ve yargıda ise sorunlar artarak devam ediyor.

Dünyanın en büyük mega projeleri artık Türkiye’de. Çanakkale Köprüsü dünyanın en büyüğü olacak. İzmit geçişi ve İstanbul üçüncü köprüsü birçok açıdan rekorlar kitabında. İstanbul Havaalanı dünyanın en büyüğü olma yolunda.Marmaray’a boğaz altından iki yeni kardeş geliyor. Türkiye nükleer enerji ve uzay sayfasını açtı. Türk Hava Yolları rekorlara doymuyor. Anadolu’nun köhne demiryolları yerini Türk yapımı hızlı trenlere bırakıyor. Savunma sanayii artık bir ihracat kapısı. Avrupa ve dünya marketleri Türk kahverengi, beyaz eşyalarıyla ve otomobilleriyle dolu. Dünyanın en güzel otel ve AVM’leri artık Türkiye’de. İstanbul artık bir dünya başkenti. Liste uzayıp gidiyor.

ERDOĞAN’IN BAŞARAMADIKLARI DA VAR.

Erdoğan ekonomide çok hızlı koştu. Çok hızlı koşuyor. Ama Türkiye’de siyaseti değiştiremedi. Muhalefet eski muhalefet. Takdir yok, kıskançlık çok. Medya bölünmüş. Çoğunluğu Erdoğan’a karşı. En önemlisi halkın güvenlik oranında listenin en altına koyduğu yargı. Türk halkının sadece yüzde 20’si yargıya güveniyor. Bu yargı Türk liderlerinin neredeyse tümünü hapse atmakla ünlü. Erdoğan da cezaevlerini tanıdı. İktidara geldikten sonra bir çok projesini bu yargı ya engelledi ya da çok geciktirdi.

Erdoğan’ın başardıkları ekonomide onu muhteşem realizasyonlar sayfasına taşıyor. Siyasette, medyada ve yargıda ise sorunlar artarak devam ediyor.

PROF. DR. BENER KARAKARTAL

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.