Sağlık yatırımlarında temiz enerji - Haber 1Haber 1

Sağlık yatırımlarında temiz enerji

21 Haziran 2015 - 20:28

ABONE OL

Son yıllarda Türkiye’de yatırımları hızla artan güneş enerji projeleri, bir yandan ülkenin temiz enerji kaynağı üretimize destek verirken diğer yandan da firmaların kendi enerjisini üreten tesislere sahip olmaları konusunda ciddi maddi ve çevresel önem yaratıyor.

Denizli’nin A sınıfı tek dal hastanesi olan Özel Ege Akademi Göz Hastanesi, sağlık sektöründeki yüksek kaliteli hizmetleri dışında yenilenebilir enerjiye yaptığı yatırım ile de bölgenin gurur kaynağı oluyor. Bu yatırımla Akademi Göz Hastanesi, hem kendi elektriğini temiz enerjiden üreten, hem de ürettiği enerji ile bölgeye katkıda bulunan Türkiye’nin ilk ve tek hastanesi olma özelliğini kazandı. ‘Önce insan’ ilkesi ile sağlık hizmeti sunan yatırımcı ve yöneticileri gönülden tebrik ediyorum. Tüm kamu ve özel sağlık yatırımlarınin örnek alması gerektiğini düşünüyorum. Bu noktada merak ediyorum şehir hastaneleri kendi enerjisini üretecek mi?

SAĞLIK YATIRIMLARI VE YÖNETİMİ

Son zamanlarda danışmanlık yaptığım firmalardan ve sektörel konferanslardaki paylaşımlarda, şehir hastaneleri projelerinin özel sektör üzerinde sağlık yatırımlarının geleceği konusunda endişe yarattığını görüyorum. Bunun cevabını ilk şehir hastanesi hizmete girdiği zaman öğrenmekten başka gerçek bir bilgiye ulaşmak mümkün görünmüyor.

Hastane yatırımı ve yönetimi eş değerdir. Şehir hastanelerini başarısı işte bu noktada yatıyor; vizyoner ve profesyonel bir yönetim modeli sağlanabilecek mi?

Bu endişenin yanında son 10 yılda hızla gerçekleşen sağlık yatırımları ivmesini, yönetim kadrolarında yakalayamamış olmaması bazı kurumların yönetsel ve finansal sıkıntıya girmesine sebep oldu. Bu durum sağlık sektörüne halen çok sıcak ilgi duyan yabancı yatırımcıların da artık daha ince eleyip sık dokuyarak kurumları araştırmalarına sebep oldu.

Yabancı yatırımcılar halen, sağlıklı büyümeyi sürdürebilecek ve sürdürülebilir başarı ivmesini vaad eden yönetim ekibine sahip kurum arayışında, sağlık kurumları ise birçok farklı sebepten yatırımcı arayışında. Peki birliktelikleri herkes için kârlı ve verimli olabilecek iken niye çoğunluğu başarıya ulaşamıyor?

Sağlık sektörünün vizyoner eksikliği ve yabancı yatırımcıların stratejilerini yerel dinamikleri göz ardı ederek uygulamaya çalışıyor olması, bir araya gelememelerinin başlıca sebebi görünüyor. Başarılı olan örnekleri incelediğinizde bu dengeyi çok iyi kurduklarını görüyoruz.

Eğitim kurumlarının sağlık yönetimi ve politikaları konusunda yetiştirdiği gençler dünya trendlerini takip edip, deneyim sahibi olarak yönetim kadrolarına yerleşmeye başladıkça, sektör dünya vizyonunu yakalamaya başlayacaktır. Uluslararası sağlık yatırımlarında Türk markalarının olmayışının sebebi de budur.

“Vizyonunuz kadar büyür, insanlığınız kadar yücelirsiniz.”

Kendi enerjisini üreten sağlık yatırımlarının artması dileği ile, sevgi ve sağlıcakla kalın.

Sağlıklı kalın

Selin’den…

Selin S. Yıldırım

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.