Avrupa'da, Türk gastronomisi kabına sığmıyor! - Haber 1Haber 1

Avrupa’da, Türk gastronomisi kabına sığmıyor!

13 Nisan 2015 - 13:06

ABONE OL

Avrupa’daki Türk gastronomisi, en büyük hamlesini Hollanda’nın Utrecht kentinde yapıyor. Bu çok güzel ve turistik kent, Amsterdam ile Rotterdam’ın arasında, Almanya ve Belçika’ya çok yakın. Üstelik yoğun bir Müslüman nüfusa sahip. Hollanda Diyanet Vakfı, çok başarılı bir çalışma yapmış, Utrecht’in belediye binası, tren istasyonu, alışveriş merkezi ve otellerinin çevrelediği en önemli meydanının ortasına muhteşem bir cami inşa etmiş, modern ancak devasa yapısı, geceleri yeşil ışık saçan çifte cam minaresi ile Avrupa’nın en güzel ibadethanesini yapmışlar. Söz konusu caminin inşasına 9,5 milyon Euro harcandı. Ellerine, yüreklerine sağlık. Helal olsun, Allah onlardan razı olsun.

Bir güzellik daha yapmışlar, birinci katı komple modern ve örnek bir lokanta yapması ve Hollanda’da da bir şubesi açması için Sultans of Kebap zincirine kiraya vermişler. Avrupa’nın 3 ülkesinde 6 lokantası bulunan, olduğu yerlerde dünyanın en büyük fastfood zincirine fark atan bu markanın kurucusu ve sahibi Hacı Bekir Yönlü ile görüştüm. İleri görüşlü, yenilikçi, araştırmacı, bonkör ve samimi, tam bir ‘Anadolu Aslanı’, Almanya güzelini reklâm yüzü yapacak kadar açık fikirli, Euroturk Chefs Club’ı destekleyecek kadar cömert, her ayrıntıyı uzmanlarına danışacak kadar önemseyen özel bir kişilik. İç dekorasyonunun son bölümlerinin tamamlandığı mekân, önümüzdeki ay Türk, Alman, Belçika ve Hollanda’dan ünlü iş adamları, bürokrat, sporcu ve sanatçıların katılımıyla hizmete girecek.

Ben bu işlerin adamıyım, bir bölümünde fastfood, bir bölümünde cafe olan, mimari tasarımı ile de örnek bir tesis olan mekânda böyle bir estetik ve böyle bir kaliteyi ilk defa gördüm. Eh, burası Avrupa, malzemesi de Avrupa’dır diye düşündüm, ancak orada yanılmışım. Malzemeler Türkiye’den, işçilik Türklerden, mutfakları da Türk aşçı ve elemanlara emanet. Her yönlü, çok iyi bir lezzet sever, ağzının tadını biliyor. Türkiye’deki ve Avrupa’daki ünlü lokantaları geziyor, yemeklerini tadıyor. Edindiği bilgiler, aldığı tatlar ile kendi mekânları için çok farklı, tabiî ki helal ve çok özel lezzetler ürettiriyor. Mekânlarının kilometrelerce uzaktan gelen müdavimleri var. Bu bir ‘Gastronomi’de Vizyon’ örneğidir. Diğer girişimcilerimizce de örnek alınması dileklerimle, emeği geçenleri kutluyor ve başarılar diliyorum.

Gastronomi

M. Vasfi Pakman

Lezzet Markaları Derneği Başkanı

pakman@turcomoney.com

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.